Pozitivna psihologija zamke samopomoći

Ponedeljak u DKSG-u

POZITIVNA PSIHOLOGIJA – ZAMKE SAMOPOMOĆI

Ponedeljak, 17. maj

19.00, Amfiteatar / Mala sala

Diskusije na temu pozitivnog razmišljanja uglavnom idu ili u pravcu propagiranja velike benefiti od takvog kognitivnog stila ili u pravcu prilične diskreditacije. Ako uzmemo jednu činjenicu u obzir, a to je da se kompleksne pojave jako retko mogu svrstati u samo dve kategorije, crnu ili belu, već da je verovatno po sredi čitav spektar sivog u kom mogu da leže, onda se nameće zaključak da diskusija na nivou isključivosti „ili/ili” teško da može biti korisna.

Pozitivna psihologija je grana psihologije koja se bavi izučavanjem mehanizama postizanja zadovoljstva i ostvarenja nečijih potencijala i kao takva iznedrila je brojne teorije i tehnike koje se, između ostalog, bave upravo pozitivnim razmišljanjem. Problematičnoj diskusiji doprinose pojedini promoteri te „pozitivne” filozofije koji, preteranim pojednostavljenjima i nekritičnom primenom, sa nedovoljno znanja i razumevanja, više agresivnim marketingom nego argumentima, predstavljaju tu ideju, vrlo često izlažući da aktivnim ponavljanjem pozitivnih misli emitujemo i privlačimo pozitivna događanja. Ali, koliko taj i takav način razmišljanja može biti opasan? Šta je zamka pozitivnog razmišljanja, a gde su njegovi realni dometi?

A.S. (25)

JEDAN SASVIM NORMALAN DEČKO A.S. (25)

17-22. maj, Mala sala u 20.00

Režija: Milena Grujić

Uloge: Vladimir Gvojić, Nikola Šurbanović

Srbija, 2020, 72’

Film „A.S. (25)” prati Saleta, glavnog junaka koji zajedno sa svojim ortakom Andrejem jedne večeri pljačka menjačnicu. Međutim, akcija polazi po zlu i oni spletom okolnosti završavaju u stanu studentkinje iz Poljske, koja postaje njihov talac. Scenario filma je inspirisan istinitim događajem od pre nekoliko godina, a napisala ga je rediteljka Milena Grujić.