Počinje Belgrade SAXperience!

saxperience

Igo Afetuš otvara 4. Međunarodni festival saksofona

Četvrti međunarodni festival saksofona u Srbiji Belgrade SAXperience biće održan od 4. do 7. oktobra u Beogradu. U toku četiri festivalska dana publika će imati prilike da vidi šesnaest koncerata u četiri različita prostora: Velika sala Doma omladine Beograda, Kolarčeva zadužbina, Svečana sala Skupštine grada Beograda i hotel Radison blu.

Ljubitelji saksofona moći će da uživaju u klasičnom, džez, tango, kao i modernom zvuku saksofona, u koncertnim salama širom Beograda, kao i na otvorenom prostoru.

Festival će otvoriti nova zvezda džeza Igo Afetuš iz Francuske sa kvintetom Uglješe Novakovića u sredu 4. oktobra u 20 časova u Domu omladine Beograda. Igo Afetuš i Uglješa Novaković trenutno su na turneji Le Tour de SAX koju festival Belgrade SAXperience organizuje sa Francuskim institutom u Srbiji, i koju čine koncerti domaćih i svetskih saksofonista u deset gradova širom zemlje. Specijalni gost koncerta biće Batist Erben.

Igo Afеtuš (Hugo Afettouche) paralelno je studirao klasični i džez saksofon. Svira sopran, alt, tenor, bariton i bas saksofon, traverzo i pikolo flautu. Iako ima samo 22 godine, već je svirao sa poznatim francuskim muzičarima, kao što su Zaz, Mika, Žan Fransoa Zigel, ali i sa američkim zvezdama Džordžom Bensonom i Vintonom Marsalisom.

saxperience
Drugo veče festivala u sali Kolarčeve zadužbine, u četvrtak 5. oktobra u 20 časova biće održan koncert pod nazivom LADIES NIGHT koji Belgrade SAXperience posvećuje ženama. Nastupiće istaknuta belgijska saksofonistkinja Nele Tibo sa gudačkim orkestrom, premijerno izvodeći kompoziciju domaće kompozitorke Ane Gnjatović, nastalu specijalno za ovu priliku, a koncertom će dirigovati Bart Van Beneden, takođe iz Belgije – zemlje u kojoj je nastao saksofon. Publici će se potom predstaviti LadieSaxophone Quartet koji čine vrhunske saksofonistkinje iz Polјske, Slovenije i Hrvatske – jedini ženski kvartet saksofona iz ovog dela Evrope, koji će zajedno sa sastavom Quatro por Tango izvesti dela jednog od najistaknutijih kompozitora ovog žanra i tvorca sastava Quatro por Tango Astora Pjacole.

Treće veče festivala posvećeno je elektronskoj muzici. U hotelu Radison Blu od 20 časova će nastupiti svetski poznati Syntheticsax iz Rusije, a podrška će im biti i domaći sastav BasSax.

Poslednjeg dana festivala publika će u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda imati jedinstvenu priliku da čuje premijeru kompozicije za sopran saksofon i klavir Ognjena Popovića koju će izvesti saksofonista Milan Savić i Uki Ovaskainen. Na programu će biti i dela Mocarta, Ravela i Mendelsona koja će izvesti veliki virtuoz i profesor saksofona u Versaju, Vensan David, takođe uz pratnju pijaniste Ukija Ovaskainena. Ovo veče je posvećeno klasičnoj muzici.

Prateći program

Svake večeri tokom festivala biće priređeni džem sešni na kojima će nastupati domaći i strani saksofonisti. Ovo će ujedno biti prilika da se svi učesnici festivala druže i razmenjuju iskustva u neformalnoj atmosferi u baru hotela Radison blu.

Deo programa biće i koncerti na otvorenom ansambla Banda saksofonista, koji čine učenici saksofona Osnovne i Srednje muzičke škole Josip Slavenski. Sastav je okupljen sa ciljem da mladi izvođači steknu iskustvo kamernog muziciranja. Banda saksofonista nastupaće svakog dana tokom trajanja festivala od 14 časova na različitim lokacijama u centru grada – na platou ispred Kulturnog centra Beograda, ispred Francuskog instituta, kao i na Cvetnom trgu.

Edukativni program

Na sve značajnijem festivalskom edukativnom programu, učenicima i studentima saksofona omogućeno je da uče od renomiranih saksofonista koji nastupaju na festivalu. Osim što će na pojedinačnim časovima raditi na detalјima u izvođenju najčešće standardnih programa koje su pripremili, moći će da razgovaraju o programskim koncepcijama koje su gosti saksofonisti pripremili za ovaj festival, o tehnici, kompozitorima i stliskom izvođenju, ali i drugim problemima na koje izvođač može naići u karijeri. Majstorski kursevi će biti održani u Kulturnom centru Beograda, a otvoreni su za učenike i studente saksofona, kao i za mlade profesionalce.

Belgrade SAXperience festival je dobitnik priznanja EFFE Label za 2017. i 2018. godinu, koje Asocijacija evropskih festivala dodeljuje manifestacijama od izuzetnog nacionalnog, lokalnog i internacionalnog značaja.

Festival su tradicionalno podržali Francuski institut u Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *