Počinje 51. Bitef

Bitef

Čuvena Britanska pozorišna trupa Forced Entertainment večeras najavljuje 51. Bitef

Čuvena Britanska pozorišna trupa Forced Entertainment večeras će predstavom Quizoola!  najaviti 51. Bitef u Bitef teatru sa početkom u 18 časova. Quizoola! ima strukturu beskonačnog kviza u kome se smenjuju pitanja i odgovori na razne teme, u rasponu od ličnih i banalnih, do javnih i filozofskih. Zasniva se na improvizaciji troje glumaca koji se smenjuju u parovima, kreirajući strukturu koja, u teoriji, može da traje do u nedogled. Predstava će biti izvedena u Prolog danu festivala, 22. septembra u trajanju od 6 sati.

Posetioci će na ulazu moći da svoje karte zamene za narukvice koje će im omogućiti da ulaze i izlaze sa predstave, a svi zainteresovani koji nisu uspeli da kupe svoje ulaznice moći će da ih nabave po specijalnim cenama tokom trajanja predstave, onda kada se oslobodi mesto u sali.

Istog dana, sa početkom u 16 časova u Festivalskom centru (Andrićev venac 2) u okviru Bitef Biblioteke biće održana promocija knjige Kulturna diplomatija: umetnost, festivali i geopolitika urednice Milene Dragićević Šešić (u saradnji sa Ljiljanom Rogač Mijatović i Ninom Mihaljinac).

Knjiga je zajednički projekat Deska Kreativna Evropa Srbija i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Desk je prošlog oktobra, zajedno sa Bitefom, organizovao međunarodnu konferenciju Bitef i kulturna diplomatija: pozorište i geopolitika. Konferencija je osvetlila značaj Bitefa kao festivala na razmeđi istoka i zapada i kao platforme za susret različitih kultura, ispitujući delovanje Mire Trailović i Jovana Ćirilova, koje je Beograd upisalo na svetsku pozorišnu i političku mapu.

U okviru glavnog programa 51.Bitefa biće prikazano sedam predstava, koje dolaze iz Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Irana, Nemačke, Švajcarske i Srbije. Slogan festivala Epic Trip odnosi se na to da većina predstava za polaznu osnovu uzima epsku građu, ali i upućuje na trip ili putovanje, avanturu zasnovanu na trajanju i odnosu prema vremenu. Sama ova činjenica ukazuje na glavnu estetsku odrednicu ovogodišnjeg festivala – predstave dugog trajanja ili durational performances. U pitanju je podvrsta umetnosti izdržljivosti (endurance art) koja se fokusira na estetizaciju doživljaja vremena, čije se trajanje naglašava i osvešćuje. Ovaj pristup pozorištu beogradska publika će imati prilike da iskusi u predstavi Biblija, prvi pokušaj Jerneja Lorencija i pomenutoj Quizooli! Tima Ečelsa, kao i na otvaranju festivala, 23. septembra u spektaklu Jana Fabra „Olimp: u slavu kulta tragedije – predstava od 24 sata“, u kome 27 izvođača gotovo neprestano igra, probijajući sve limite ljudske psihofizičke izdržljivosti.

Teatrolozi i umetnici iz celog sveta čije je interesovanje upravo fenomen dugih predstava – durational performances okupiće se na međunarodnoj tribini „24/7: Duge predstave i nikad kraja“, koja će se održati 23. septembra u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu. Na tribini će govoriti prof. dr Marija Ševcova (Univer. Goldsmit, London; kourednica časopisa New Theater Quarterly), prof. dr Žorž Bani (Nova Sorbona – Pariz 3, urednik časopisa Alternatives théâtrales, počasni predsednik Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara), Keti Naden (glumica, koosnivač trupe Forced Entertainment, Šefild), prof. Goran Sergej Pristaš (Akademija dramske umjetnosti, Zagreb, koosnivač kolektiva BADco, osnivač i prvi urednik časopisa Frakcija) i Bojana Janković (gostujući predavač na Royal Central School of Speech and Drama, London, pozorišna rediteljka i kritičarka).

Sve one koji nisu obezbedili svoje karte na vreme podsećamo da ulaznice mogu da se kupe preko web-shopa Eventima ili na licu mesta u Sava Centru tokom 24 sata. Ulaznice se menjaju za narukvice sa kojima je jedino moguće ući na predstavu.

Cene ulaznica: 1.700 – 2.500 RSD

Popusti: 30% za komplet ulaznica, 20% za rezervisane ulaznice i organizovane grupe

Bitef i njegovi prijatelji su za posetioce pripremili Restoran i Snack bar koji će raditi 24 sata, kao i Sensa relax i udobnu MTS wifi i charging zonu, dok će u Telegroup QuizIT kutku svi zainteresovani moći da učestvuju u interaktivnom kvizu i osvoje vredne nagrade.

Foto: Hugo Glendinning


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *