Mogućnost zabavljanja kot ptica

Počele probe za predstavu „Mogućnost zabavljanja kot ptica” u Bitef teatru

U Bitef teatru u Beogradu održana je prva proba predstave Mogućnost zabavljanja kod ptica, čija je premijera planirana za 15. april 2022. godine. Reditelj predstave je mladi autor Nikola Isaković, dok je produkcija zasnovana na originalnom dramskom tekstu višestruko nagrađivane dramske spisateljice Tijane Grumić.

Ovo je poslednja premijera Bitef teatra u sezoni koja, kao i prethodno izdanje Bitef festivala, na tematskom planu istražuje fenomene posthumanizma i transhumanizma u kontekstu vizije sveta koji bi u budućnosti mogao da postane manje antropocentričan, zahvaljujući i ekološkim katastrofama koje smo sami izazvali, dok se na estetskom planu bavi različitim formama dehumanizacije izvođača na sceni.

Po rečima reditelja, tekst Tijane Grumić nas upravo podseća na to da svet ne treba da bude antropocentričan. Kako navodi, forma ovog projekta je pozorište predmeta – jedna podvrsta lutkarstva. Glavni protagonisti nisu ljudi, već predmeti koje su ljudi za sobom ostavili.

Pored Nikole Isakovića i Tijane Grumić učestvuju i Jovana Matić i Ema Pavlović (dizajn scene i lutaka-objekata), Stevan Golubović (elektromehanika), kao i izvođači-lutkari Mladen Milojković, Danilo Brakočević i Ana Milosavljević.

Foto: Relja Arsić