Naš Razred

Počele probe predstave „Naš razred”

U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe predstave „Naš razred”, po tekstu Tadeuša Slobođaneka, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Čuveni komad savremenog poljskog autora, čiji je značaj potvrđen kroz brojne postavke na scenama širom Evrope i sveta, prevela je Biserka Rajčić.

Ovaj višestruko nagrađivani tekst ovenčan je, između ostalog, i najznačajnijom poljskom književnom nagradom „Nike” i to je jedina drama koja je dobila pomenuto priznanje u njegovoj dvadesetogodišnjoj istoriji.

„’Naš razred’ prati sudbine desetoro drugarica i drugova, Poljaka i Jevreja, kroz decenije dvadesetog i dvadeset prvog veka. Inspirisana je konkretnim događajem – zločinom istrebljenja Jevreja u mestu Jedvabne, 10. jula 1941. godine, koji su počinili Poljaci. Ona je snažan umetnički oblik velike lepote i snage, a ne istorijska hronika. U vremenu u kojem živim drama je snažan poziv da preispitujemo savest, da razmišljamo o krivici i odgovornosti…”, kaže Tatjana Mandić Rigonat.

Uloge su poverene mladim, ali već dokazanim glumcima: Nini Nešković, Suzani Lukić, Jeleni Blagojević, Vučiću Peroviću, Nedimu Neziroviću, Petru Strugaru, Danilu Lončareviću, Draganu Sekuliću, Dušanu Matejiću i Jovanu Jovanoviću.

Kreativni impuls predstavi daće i autorski tim koji čine: Branko Hojnik (scenograf), Ivana Vasić (kostimograf), Irena Dragović (kompozitor), Igor Koruga (koreograf), Jelena Tvrdišić (video rad) i dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Premijera je planirana početkom aprila na Sceni „Raša Plaović”.