Alisa u zemlji strahova

Počele probe predstave „Alisa u zemlji strahova”

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu su počele probe predstave Alisa u zemlji strahova Eve Mahkovic u režiji Aleksandra Popovskog. U predstavi igraju Milena Radulović u ulozi Alise, Milan Marić, Nebojša Ljubišić, Radovan Vujović, Sloboda Mićalović, Jovana Belović, Tamara Šustić, Iva Stefanović i Denis Murić. Scenografiju potpisuje Numen (Sven Jonke), kostimograf je Mia Popovska, a za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Autor drame koja će praizvedbu imati na Sceni Ljuba Tadić u decembru je Eva Mahkovic, dramaturškinja Mestnog gledališča iz Ljubljane. Njen prvenac, roman Na taj dan najvše trpi masterkard (2019) postigao je veliki uspeh u Sloveniji i učestvovao na Evropskom festivalu debitantskih romana u Kilu (Nemačka).

Dramski tekst Alisa u zemlji strahova je inspirisan epizodama iz knjige Alisa u zemlji čuda Luisa Kerola. Kada je bila mala, Alisa je verovala da se još pre doručka može desiti šest nemogućih stvari. Sada je odrasla devojka u tridesetim godinama. Trebalo bi da ima karijeru, porodicu. Trebalo bi da bude ispunjena, stabilna, odrasla. Ono što ima je novi psihoterapeut sa kojim putuje po svojoj glavi. Kada je bila devojčica, tamo su je čekala čuda, gusenice sa nargilom, karte koje govore, nasmejane mačke, kolači i čaj, histerične ptice. To je bio svet gde je svaki korak bio novo uzbuđenje, svet mogućnosti za beskrajna čuda. Sada je tamo samo zemlja ispunjena sumnjama i strahovima. Ipak, i dalje postoji mogućnost da se desi čudo…

Reditelj i umetnički direktor Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru Aleksandar Popovski u Jugoslovenskom dramskom pozorištu je do sada postavio predstave Kandid ili Optimizam po Volteru, Metamorfoze po Ovidiju i Šekspirovog Hamleta.