Peti park ili pravo na grad

Peti parkPeti park ili pravo na grad – premijera na sceni Bitef teatra

13. novembra u 20h na sceni Bitef teatra premijerno je izvedena dokumentarna predstava Peti park ili pravo na grad u režiji Borisa Liješevića. Ovo je prvo igranje komada nakon premijere 11. jula u okviru BELEFa.

Ovaj autorski projekat reditelja Borisa Liješevića nastao je kao rezultat višemesečnog sakupljanja materijala i intervjuisanja učesnika. Okosnicu predstave predstavlja borba građana da svoju omiljenu zelenu površinu, ,,Peti parkić’’ na Zvezdari, sačuvaju od rušenja i izgradnje stambenog objekta na tom mestu. Uzimajući ovaj događaj kao povod, komad analizira iskonski instinkt ljudskog bića da čuva svoju teritoriju i da se za nju bori, analizira prostor kao deo čovekovog identiteta.

Budući da parkovi danas širom Evrope važe za osetljiva mesta i potencijalna žarišta društvenih nemira, reditelj Boris Liješević smatra da je bitno baviti se ovom temom u pozorištu. „Olako se zelene površine ustupaju bogatim kapitalistima i graditeljima, a građani ustaju u odbranu kao da brane svoja ognjišta. Borbe za parkove dobijaju sve odlike revolucije. To se u poslednjih nekoliko godina dogodilo u Istambulu, Banja Luci, Zagrebu… Parkovi postaju poslednja linija odbrane pred nastupajućim neoliberalnim kapitalističkim načinom razmišljanja“.

Neka od pitanja koja se nameću kroz predstavu su i:

Ko ima prava da odlučuje? Da li su to službenici koji sede u kancelarijama zaštićeni velikim papirima i barataju nerazumljivim terminima ili su to ljudi koji tu žive? Kome pripada grad? Ko ima prava na grad?

„Peti parkić“ na Zvezdari je jedinstven primer građanske borbe koja je ostvarila svoj cilj, park je odbranjen.

„Peti park ili pravo na grad postaje metafora društva u kojem je nemoguće moguće, a moguće nemoguće. Društva u kojem svi imaju pravo i svi izlaze iz borbe sa iskustvom i osećanjem žrtve. Društva u kojem je teško razlučiti da li je nešto pobeda ili poraz“, naglašava Liješević.

„Peti park ili pravo na grad“ od novembra se nalazi na redovnom repertoaru Bitef teatra. Naredna izvođenja predstave zakazana su za 14. i 17. novembar.

U predstavi igraju : Svetozar Cvetković, Miša Janketić, Dušanka Glid Stojanović, Petar Benčina, Cvijeta Mesić, Luka Mihovilović.

Autorski tim predstave čine: Stela Mišković i Fedor Šili (dramaturgija), Lejla Hodžić (scena i kostim).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *