Pet ključeva za bezbedniju hranu

Bezbedna hrana

Tribina “Pet ključeva za bezbedniju hranu”

Fondacija za razvoj domaćinstva, Asocijacija potrošača Srbije i EU Info Point Novi Sad organizuju tribinu “Pet ključeva za bezbedniju hranu”, koja će se održati u ponedeljak, 14. maja, od 11 do 13 časova u EU Info Pointu, na Bulevaru Mihajla Pupina 17.

Svetska zdravstvena organizacija, svesna nužnosti obrazovanja svih aktera koji rukuju sa hranom i njihove odgovornosti za održavanje zdravstveno bezbedne hrane objavila je opšte primenjiv edukativni materijal – Pet ključeva za bezbedniju hranu. Oni obuhvataju održavanje čistoće ruku, odvajanje sirovih namirnica od kuvane hrane, termičku obradu hrane, čuvanje na sigurnim temperaturama, upotrebu sirovih namirnica i higijenski ispravne vode. Ovim porukama podstiče se dobra higijenska praksa na putu namirnica od farme do tanjira, sprečavaju se bolesti koje su povezane sa ispravnosti namirnica i promoviše razumevanje veze između zdravlja ljudi, životinja i očuvanja životne sredine.

Više od dvesto poznatih bolesti prenosi se hranom i procena je da svake godine blizu dva miliona ljudi umire od posledica bolesti čiji su uzročnici voda i hrana, kontaminirana štetnim mikroorganizmima i njihovim toksinima. Zdravstveno bezbedna hrana predstavlja značajno pitanje javnog zdravlja. Iako vlade u svetu ulažu velike napore za smanjenje rizika u hrani, pojava bolesti koje se prenose hranom ostaje značajno zdravstveno pitanje u zemljama u razvoju ali i onima koje su dostigle visok stepen razvijenosti.

Kako čuvati namirnice, kako organizovati domaćinstvo da se one zaštite od štetnih materija, kada i kako prati ruke i održavati higijenu na mestima na kojima se namirnice obrađuju, samo su neke od tema kojima će se baviti učesnici tribine: predstavnici APOS-a, Fondacije za razvoj domaćinstva i novosadske Medicinske škole “7. april”.

Foto: pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *