Phantomfest

Čuveni američki pantomimičar Bil Bauers na P(h)antomfestu u Vranju

Američka pantomimičarska zvezda Bil Bauers nastupiće prvi put u Srbiji na šestom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest, koji će se održati u Vranju 22. i 23. septembra, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

Nakon Grega Goldstona, čiji je prošlogodišnji nastup na P(h)antomfestu vranjanska publika nagradila stojećim ovacijama, još jedan naslednik Marsela Marsoa stiže na Međunarodni festival pantomime. Reč je o Bilu Bauersu, jednom od najpoznatijih pantomimičara današnjice.

On će 23. septembra od 20 časova u Domu vojske izvesti predstavu „Više od reči“ za koju je čuveni The New York Times napisao: „Fascinantno. Dirljivo. ‘Više od reči’ očaraće vaše oči i uši“.

„Više od reči“ nam daje portret malog američkog grada, filtriran kroz lična iskustva Bila Bauresa. Ova zabavna i inspirativna predstava sa autobiografskim elementima publiku će naterati i na smeh i u plač, i to često u isto vreme. „Više od reči“ odvešće publiku zvucima i tišinom na smešno i potresno putovanje koje će dugo pamtiti.

Bil Bauers je definitivno jedan od najcenjenijih pantomimičara danas u svetu, a njegovi elokventni pokreti nam otkrivaju najdublje istine o ljudima. Iako je izgradio svoj sopstveni stil, često ga upoređuju sa Čarlijem Čaplinom i Basterom Kitonom. Bio je student čuvenog Marsela Marsoa, nastupao je i svoje znanje prenosio širom Amerike, Evrope i Azije. Igrao je na Brodveju u Diznijevom „Kralju lavova“ (Zazu) i mjuziklu „The Scarlet Pimpernel“ (lik Leggett), a njegova autobiografska predstava „It Goes Without Saying“ je bila rasprodata i sa velikim uspehom je igrana na of-Brodveju u pozorištu Rattlestick Playwrights Theater. Bil Bauers je rođen u gradu Missoula u američkoj državi Montana, a već neko vreme njegova stalna adresa je u Njujorku.

Dan ranije, u petak 22. septembra od 13 časova, Bauers će u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju održati prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „Pantomimičar na putu: Putovanje sa Bilom Bauersom“.

Istog dana, odmah nakon svečanog otvaranja, na festivalu će premijerno biti izvedena predstava pantomime po motivima priče Borisava Bore Stankovića „Prva suza“ u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji festivala. Tako će najčuvenjieg pisca iz Vranja po prvi put igrati gluve i nagluve osobe i to u predstavi pantomime, bez reči.

Prva suza je možda jedna od najdirljivijih ljubavnih priča Bore Stankoviќa. Priča koja te ne ostavlja ravnodušnim kao i ceo njegov stvaralački opus. U Vranju smo, već šesta predstava po redu koju radimo i nekako je bilo logično da nastavak saradnje ove godine utemeljimo na Borinom stvaralaštvu. Ovaj put Boru (Prvu suzu) prepričavamo pomoću pantomime, malo se potpomažemo plejbekom i muzikom, ali u svakom slučaju to je jedna mala celovečernja predstava koja odiše mirisom starog Vranja, slikovitošću karaktera, običajima i pre svega vranjanskom muzikom. Raditi Stankovića je zaista uzbudljiva avantura, ali raditi ga u Vranju je pre svega odgovornost pa onda avantura. Nadam se da smo u našoj avanturi uspeli i da će naši gluvi i nagluvi glumci u potpunosti opravdati ovaj nastup na sceni, kaže reditelj Trajče Gjorgiev, čija je predstava Hamlet odigrana na prošlogdišnjem izdanju P(h)antomfesta, u sklopu obeležavanja 400 godina od smrti Vilijama Šekspira.

Svi programi Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest besplatni su za sve posetioce.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]