palanacki-kiseljak

Palanački kiseljak

Odlazak do Kiseljaka ili do Kisa, što je popularan naziv među omladinom, predstavlja svakodnevicu građana Smederevske Palanke, koji gradsku vodu skoro uopšte ne koriste za piće. A zašto i bi, kada u svom gradu imaju pravo bogatstvo koje nosi naziv Palanački kiseljak. Naime, reč je o izvoru prirodne mineralne i lekovite vode.

Istorija ovog izvora datira jos iz doba Rimljana koji su prvi otkrili lekovita dejstva vode i počeli da je koriste za lečenje svojih ratnika. Davne 1719. godine turski pisac Elvija Čelebija ostavio je prvi pismeni dokaz o postojanju i lekovitosti ove vode. Veliki doprinos dao je knez Miloš Obrenović koji je pomogao sprovođenje prve analize vode u Beču 1836. godine Tada je volovskim kolima prevezeno 6 krčaga vode, što govori o trudu koji je uložen da bi voda bila ispitana. Trud se isplatio, dokazana su lekovita dejstva i potvrđeno je da je voda dobra za lečenje različitih oboljenja, a 1907. godine na izložbi u Londonu, ova voda odnela je prvo mesto.

Današnji izvor, izgrađen je 1934. godine, nakon smrti poznatog akademika i hemičara Marka T. Leke, čije ime i nosi. Izvor se nalazi u povećem parku i okružen je zelenilom i klupama na kojima se mogu videti ljudi koji pijuckaju vodu i odmaraju u prirodi. Posebnu draž park dobija svakog 1. maja kada se u njemu organizuje uranak. Pored izvora, tu su i banja koja u svom sastavu ima službu za fizikalnu terapiju, hotel Kiseljak i fabrika za industrijsko flaširanje vode. Ova lekovita voda, u flaširanom izdanju, dostupna je građanima širom Srbije, a nosi naziv Karađorđe.

Kristina Filipović