Koncert soprana Tamare Rađenović

Ovacije na koncertu soprana Tamare Rađenović

U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, 27. decembra, održan je spektakularni koncert soprana Tamare Rađenović, uz pratnju Hora i Simfonijskog orkestra Makris, pod dirigentskom palicom maestra Predraga Goste i Nikole Mijajlovića, solo truba.

Svetska operska zvezda je beogradskoj publici priredila veče za pamćenje. Kolarac je bio ispunjen do poslednjeg mesta, a praznično okićena sala sa raskošnim osvetljenjem i 85 izvođača na bini su doprineli magiji večeri.

Publika je gromoglasnim aplauzima i stojećim ovacijama ispratila nastup soprana anđeoskog glasa i uverila se da je Tamara Rađenović ponovo opravdala reči velike Monserat Kabalje, koja je i predvidela veliku planetarnu karijeru mladoj operskoj divi.

Repertoar je bio prilagođen široj publici i posebno raduje što je Tamara uspela da na Kolarac dovede mlađu publiku i na taj način nastavi svoju misiju kulturnog ambasadora klasične muzike.

Koncert je počeo uvertirom „Laka konjica” od Suppea, koju je izveo Simfonijski orkestar Makris, sastavljen od vrsnih muzičara iz Srbije, posle čega je Hor Makris izveo „Trijumfalni marš” iz Verdijeve opere Aida.

Ovo je bila moćna uvertira za Tamarinu prvu ariju „Merce dilette amiche” od Verdija iz opere „I Vespri Siciliani”. Ova zahtevna arija koja obiluje koloraturama, uz pratnju Hora, već je posle prvih taktova publici najavila kakav spektakularan koncert će biti izveden.

Za ovu ariju sopran Tamara Rađenović je snimila i spot koji je za samo mesec dana emitovanja na njenom YouTube kanalu dostigao impozantan broj pregleda.

Posle Verdija usledila je i virtuozno izvedena poznata vesela arija „Norine” iz opere „Don Pasquale”.

Predivna boja glasa, visine, kolorature, legato, gluma i scenski poket su jasni pokazatelji da su ova znanja sticana dugogodišnjim radom, uz vodeće svetske muzičke pedagoge i mentore sa Kraljevskog muzičkog koledža iz Londona.

Arija „Meine Lippen” od Lehara, koju publika obožava, izazvala je pravo oduševljenje u publici. Osim fantastičnog Makris orkestra i Hora na scenu su izašle i balerine Instituta za umetničku igru. U Velikoj dvorani Kolarca je napravljen i vizuelno-scenski iskorak kada je mlada operska diva sišla sa scene i pridružila se balerinama u toku izvođenja ove kompozicije.

Na sceni Kolarca Tamari se pridružio trubač Nikola Mijajlović, koji je maestralno izveo dva solo komada. Reč je o velikom umetniku koji je i profesor trube na dve muzičke Akademije. Osim dva solo komada Mijajlović je izveo i najavu na trubi za kompozciju „Parla piu piano” iz kultnog filma Kum. Aranžman za orkestar je napisao Bojan Mladenović. Ovo Tamarino izvođenje, za koje je snimljen spot premijerno emitovan pre dve nedelje na njenom YouTube kanalu, izazvalo je pravu lavinu emocija vesele publike.

U sličnom raspoloženju publika je dočekala i kompoziciju „Historia d’un amor”. Orkestarski aranžman za ovu poznatu špansku kompoziciju je uradio naš poznati kompozitor Aleksandar Simić.

Orkestar Makris je pod maestralnim vođstvom Predraga Goste izveo i poznata orkestarska dela: „Jaz valcer iz svite br2” od Šostakoviča i „Tritsh Tratsh polka” od Štrausa. S obzirom da dirigent Predrag Gosta i sopran Tamara Rađenović žive i rade u Velikoj Britaniji ukazali su čast britanskom kompozitoru Williamsu i na repertoar uvrstili i njegovu kompoziciju „Green sleeves”, a povodom 150 godina od rođenja kompozitora.

U drugom delu koncerta veliku pažnju je izazvao Hačiturianov valcer iz svite „Masquarade”.

Kraj koncerta je obeležio španski ritam, a Tamara je izvela „Las hijas del Zabedeo”. Ova vesela, ali veoma zahtevna arija je izazvala buran aplauz i ovacije publike.

U završnici koncerta i uz gromoglasne aplauze i povike „bravo, bravo” izvedena su dva bisa. Makris orkestar je u stilu velikih svetskih novogodišnjih koncerata izveo „Radecki marš”.

Finale koncerta je uzavreloj atmosferi na Kolarcu dalo dodatnu energiju. U stilu velikih zvezda Tamara Rađenović je na bis otpevala poznati operski hit „Heia in den Bergen”. U maestralnoj završnici sa vatrometom i konfetama uz Tamaru su na sceni bili i svi izvođači, koji su pažljivo odabranim novogodišnjim repertoarom priredili publici eksplozivnu atmosferu. Magična muzička noć u Beogradu ponovo je potvrdila da je Kolarac rame uz rame sa najprestižnijim svetskim muzičkim dvoranama.

Foto: Nemanja Jovanović