OTVORIMO ZAJEDNO NARODNI MUZEJ!

Zaječarsko pivo

Zaječarsko pokrenulo nacionalnu kampanju

Zaječarsko pivo sa velikim zadovoljstvom najavljuje početak nacionalne kampanje „Otvorimo zajedno Narodni muzej“ – koju smo pokrenuli sa ciljem prikupljanja sredstava za završetak radova na renoviranju Narodnog muzeja u Beogradu.

Od 1. februara pa sve do 15. juna 2018. godine, Zaječarsko pivo doniraće Narodnom muzeju po jedan dinar od svake prodate specijalno dizajnirane limenke piva.

Tokom ovog perioda, sve limenke našeg brenda biće redizajnirane. Svaku limenku koja će se naći u prodaji širom Srbije, krasiće jedan od četiri vizuala umetničkih dela najpoznatijih srpskih autora – „Portret Vuka Karadžića“ Dimitrija Avramovića, „Miloš, Marko i vila“ Paje Jovanovića, „Motiv iz Šida“ Save Šumanovića i „Drvo u šumi“ Nadežde Petrović.

Zaječarsko pivo, kao brend sa dugom tradicijom i nasleđem, tokom narednih meseci organizovaće brojne promotivne i edukativne akcije kako bismo zajedno prikupili sredstva za završetak radova i dodatno upoznali javnost o značaju četiri dela najpoznatijih srpskih slikara.

Više o umetničkim delima:

  • „Portret Vuka Karadžića“ koji je 1840. godine naslikao Dimitrije Avramović nagoveštava romantičarske, nacionalne ideje, a za umetnika je ključan jer ga je potom Vuk preporučio knezu Mihailu da oslika Sabornu crkvu u Beogradu.
  • „Miloš, Marko i vila“ je čuveno ulje na platnu Paje Jovanovića, jednog od naših najvećih slikara i predstavnika akademskog realizma koji je kroz svoju umetnost umnogome uticao na kulturu i rodoljublje srpskog naroda.
  • Dok su drugi umetnici u potrazi za idiličnim predelima i inspiracijom putovali u egzotične krajeve, Sava Šumanović je sve to pronašao u Šidu. Potvrda toga je i jedno od njegovih najznačajnijih dela – „Motiv iz Šida“. Šumanovićev desetogodišnji rad je svojevrstan letopis sremskog pejzaža kroz koji je predstavio seoske kuće, žitna polja i drumove obasjane suncem koji su za njega bili nepresušni izvor inspiracije.
  • Na kultnoj slici „Drvo u šumi“ Nadežda Petrović se predstavlja kao izvrsni kolorista i pejzažista koji posmatrani predeo portretiše „u jednom dahu“ i maestralno prenosi sve detalje koji ga karakterišu.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.