Otvorene kapije tvrđaveOtvorene kapije tvrđave

JP „Beogradska tvrđava” organizuje manifestaciju „OTVORENE KAPIJE TVRĐAVE”, od četvrtka do nedelje, 8, 9, 10. i 11. juna. Raznovrstan program koji će podsticati razvoj sportskog duha i zdravih stilova života, a promovisati kulturu i umetnost, biće realizovan na više lokacija na Kalemegdanu. Vežbe za decu i seniore, sportske i likovne radionice za decu, književne večeri od kojih će jednu uveličati Pero i Miloš Zubac, koncert Leontine i hora „Čarolije”, humanitarni koncert „Odjeci” Beogradskog Šopen festa, samo su neki od sadržaja koji će obeležiti manifestaciju.

Tokom trajanja mainfestacije u toku će biti online foto-konkurs „Pas Kališa 2023” na kome mogu da učestvuju svi preko društvenih mreža sa slikom svog ljubimca na Tvrđavi. Proglašenje ,,Pas Kališa 2023” će biti u nedelju. 11. juna, u 17 časova, na gornjem gradu Kalemegdana.

Kao završnica festivala „Otvorene kapije tvrđave”, 11. juna, sa početkom u 18 časova, biće održan koncert „Odjeci” Beogradskog Šopen Festa, sa podnaslovom „ZA IVANU”.

Na platou pored spomenika Pobednik na Kalemegdanskoj tvrđavi, dela „Pesnika klavira” – Frederika Šopena, izvodiće eminentni pijanisti: Biljana Gorunović, Olivera Radmanović, Jelena Đajić, Neven Šobajić i Nebojša Maksimović.

Koncert je humanitarnog karaktera, kao podrška Ivani Matijević, osnivaču i umetničkom direktoru Beogradskog Šopen Fest-a.

Putem donatorske kutije sakupljaće se dobrovoljni prilog publike, a prikupljena sredstva namenjena su za lečenje Ivane Matijević.

Internacionalna kulturno-obrazovna manifestacija Beogradski Šopen Fest, od 2012. godine promoviše lik i delo kompozitora Frederika Šopena, i predstavlja vrhunski pijanizam sa fokusom na mlade talente. Festival i koncert organizuje udruženje Kreativa.