Moja Srbija

Izložba NedostupnoIzložba „Ne/dostupno“ Vojina Pajića u Centru za likovno obrazovanje Šumatovačka

Prva samostalna izložba autora Vojina Pajića, pod nazivom „Ne/dostupno“, otvorena je u galeriji Stepenište, u Centru za likovno obrazovanje Šumatovačka (Šumatovačka 122). Na izložbi su prikazani crteži rađeni ugljenom na papiru, dimenzija 140x170cm. Pajićev formalni izraz u crtežima podrazumeva oštre kontraste, jake konture, duboke senke, elemente kolaža i odsustvo boje.

Izložba mladog umetnika Vojina Pajića pod nazivom „Ne/dostupno“ ispituje tematiku međuljudskih odnosa i potencijalnih poteškoća na koje pojedinac nailazi u društvu. Autor na ekspresivan način u crtežima prikazuje pomenute odnose kroz naga ljudska tela, međusobno prepletena, snažnog pokreta, uz ponekad prisutan nedostatak integriteta njihovih različitih delova. Pajić predstavlja ovu tematiku formalnim izrazom koji podrazumeva oštre kontraste, jake konture, duboke senke, elemente kolaža i odsustvo boje, kao i postojećim odnosom punog i praznog na papiru, dovodeći time posmatrača u ogoljenu poziciju u odnosu na sam rad. Muskulozna tela, vođena dinamičnim pokretima, iako izvan narativnog konteksta, svojom formom asociraju na vizuelni jezik mitoloških kompozicija. Na pojedinim crtežima pojavljuju se simbolični narativni elementi i zoomorfni motivi, poput bika, ribe, ptičije glave, bicikle, sablje. Sklapanjem celine od ovih i drugih svesno odabranih elemenata, stiče se utisak naizgled haotičnog, ali suštinski jedinstvenog sadržaja. Vojin Pajić na svojoj prvoj samostalnoj izložbi prikazuje radove koji su bazično nastali istraživanjem spajanja apstraktnog i realističkog pristupa u vlastitom crtežu.

Izložba će biti otvorena do 26. maja, svakog dana od 9 do 21 čas.

O AUTORU

Rođen 07. 07. 1986. u Kruševcu. Srednju umetničku školu završio u Nišu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Miroslava Lazovića, odsek primenjeno slikarstvo.

Izlagao na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu:

  • Grupne izložbe u periodu od 2002. do 2004. godine, Niš
  • Grupna izložba „Mladi“, septembar 2009. godine, Galerija Kruševac
  • Grupna izložba „Mladi“, avgust 2014. godine, Galerija Kruševac
  • Grupna izložba „IV Bijenale mozaika“, april 2014.godine, Galerija SKC Novi Beograd
  • Grupna izložba „Slikarske tehnike“ , mart 2015. godine, Beograd
  • Grupna izložba srpskih autora, jun 2015. godine, Ruska duma, Moskva, Rusija
  • Grupna izložba Galerija studio and106, novembar 2015. godine, Los Anđeles-Santa Monika, Kalifornija

Radio na rezidencijalnom boravku u Istri, Fažana, Hrvatska u periodu od juna do septembra 2015. godine, i od aprila do oktobra 2016. godine.

Živi i radi u Beogradu.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]