Otvoren Svetski kongres međunarodne federacije za pozorišna istraživanja

IFTR

Svečano otvoren Svetski kongres međunarodne federacije za pozorišna istraživanja

Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja (IFTR) svečano je otvoren juče, u 16h, u Narodnom pozorištu u Beogradu. Otvaranje je otpočelo plesnim nastupom Dejana Kolarova i pozdravnim govorom presedavajuće Kongresa Ivana Vujić, nakon čega se prisutnima obratila pokroviteljka održavanja Kongresa predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednica Kongresa – Džin Grejem Džouns, dekan Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu – Miloš Pavlović.

„U ime Vlade Srbije zaista sam počastvovana što ću u Beogradu poželeti dobrodošlicu za više od 1.000 profesionalaca, teoretičara i praktičara pozorišnih i izvođačkih umetnosti iz celog sveta“ – izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, uz čestitke organizaciji i sa osvrtom na srpsku pozorišnu tradiciju, zaključvšii dobrodošlicu rečima: „Nadam se da će vam ovaj kongres omogućiti da vidite Beograd i Srbiju onako kako je mi uvek vidimo – kao živu, multikulturalnu zemlju na raskrsnici Istoka i Zapada, kao riznicu kulturnog bogastva i baštine.“

Dekan Fakulteta Dramskih umetnosti, Miloš Pavlović, istakao je nastojanja Fakulteta da ohrabri otvorenu debatu o uslovima za stvaranje i opstanak umetnosti na kulturnoj sceni. „U eri globalizma i novog talasa masovnih migracija uzrokovanih ratovima i drugim nesrećama, ovo je bitna tema od globalnog značaja. Međutim, u lokalnom kontekstu, ova tema može biti čak značajnija, zbog toga što su migracije obeležile modernu Srbiju na različite načine“ – istakao je Pavlović.

Zatim je, na istoj sceni, čuveni makedonski dramski pisac i scenarista Goran Stefanovski održao predavanje naslovljeno kao „Varnica koja izmiče“, a u kojem je govorio o binarnoj opoziciji migracije i statičnosti, putovanja i doma.

Početak ove  svetske manifestacije obeležilo je i večernje izvođenje predstave  In the name of the lord u režiji Andraša Urbana, ponovo u Narodnom pozorištu. Predstava koja  intrigira svojevrsnim pozivom na revoluciju, uz geslo da „nema više tolerancije“, jer je „vreme da prihvatimo sebe kao one koji zaista jesmo“, ispraćena je oduševljenim aplauzom. Time je završen prvi dan IFTR-a.

Narednih dana, osim redovnih prezentacija i predavanja učesnika po sesijama (9-13. jula na Filozofskom fakultetu, od 9-16h), i glavnih predavanja ( 10, 11. i 12. Jula, od 16-17.30h na Filološkom fakultetu u Sali heroja),  učesnici Kongresa će imati prilike da uživaju i u bogatom pratećem programu. Biće održan niz paralelnih događaja –  performansa, radionica i predstava. Sa obzirom na ogroman broj učesnika iz mnogih zemalja, i sjajno osmišljen program, Beograd je, ovih dana, bez sumnje – kulturni centar sveta!

Ceremonija zatvaranja Svetskog kongresa održaće se u petak 13. jula u 17.30h na Filološkom fakultetu u Sali heroja. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.