Izložba fotografija SAFARI, autorke Milice Mrvić

Safari Milica MrvićOtvaranje izložbe fotografija SAFARI

Otvaranje izložbe fotografija SAFARI, autorke Milice Mrvić, će se održati u četvrtak 17. decembra u 19h u galeriji ARTGET, Terazije 5/I, a posetioci će moći da posete izložbu od 17. do 31. decembra. Na izložbi će biti predstavljen njen najnoviji ciklus kolor fotografija velikog formata inspirisan životinjama, i upotrebom njihovih šara u modi.

Izložbu organizuje Kulturni centar Beograda, uz podršku fotografskog studija iz Budimpešte – Flashback photostudio.

„U svom dosadašnjem radu povremeno se bavila modom iako joj nikada nije pristupala kao modni fotograf. Moda je za nju bila polazište za svojevrsnu igru i priču kojoj bi dizajnirana odeća i detalji dodali onaj neophodni vizualni pečat. Upečatljiv kolorit njen je zaštitni znak, a prava doza humora i ležernosti uvek izmame osmeh na licima posmatrača. Njena maštovitost ogleda se u izuzetno raznolikim aranžmanima koje sama kreira u studiju čime pokazuje da njen talenat prevazilazi granice fotografije.
Sve svoje talente Milica Mrvić implementirala je i u ovoj seriji pod nazivom Safari gde na pronicljiv način istražuje psihološku pozadinu ljudske potrebe za imitiranjem određenih životinjskih vrsta.
Po pravilu su to divlje životinje: leopardi, tigrovi, gepardi… divlje mačke koje izazivaju strah, a strah je u ljudskoj psihi povezan s uzbuđenjem što sve zajedno kreira snažan erotski naboj. Dakle „ljudske“ divlje mačke, suprotno od pravih, žele da privuku pažnju okoline i ukažu na svoju posebnost i važnost. Tu su i mnogo pitomije ali ništa manje prepoznatljive životinje, poput zebre, žirafe, flaminga, koje ukazuju na pitomu prirodu ljudskih replikanata ali ništa manju potrebu za isticanjem u urbanom okruženju.
Na fotografijama Milice Mrvić, ovim svojevrsnim maskiranjem, zapravo nastaju nova bića nepoznata biologiji koja sadrže ponešto od svojih uzoraka – ljudi i životinja. Ta bića govorom svojih tela pokazuju ono što vidimo kao pozitivno i lepo u pravim leopardima, tigrovima, zmijama… i zapravo ono što žele da prisvoje i pripišu sebi, noseći njihove kože i šare.“
Mr Ivana Tomanović (iz teksta kataloga izložbe)

*Nijedna životinja nije povređena za potrebe ovog projekta. Sve korišćene kože i krzna su zapravo verne imitacije predstavljenih životinja koje možete naći u svakoj obližnjoj prodavnici.

Milica Mrvić (1987) je diplomirala 2011. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku Primenjena grafika, atelje Fotografija na katedri prof. Branimira Karanovića.
Imala je jednu samostalnu izložbu i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.Od 2013. do 2014. radila je kao urednica veb portala časopisa za kulturu fotografije ReFoto, i kao član redakcije štampanog izdanja istog časopisa. Održala je nekoliko predavanja i radionica na temu fotografije. Osnivačica je i članica nezavisne umetničke organizacije Medvedi, koja od 2011. godine, svakog 21. marta, organizuje međunarodnu grupnu izložbu Medvedi – U čast proleću. Od 2015. je članica ULUPUDS-a (Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) i Studija mladih fotografa Mađarske (Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója). Trenutno živi i radi u Budimpešti.

————————————————–

Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’]Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.