Otvaranje izložbe „Nadežda Petrović: bez boje”Otvaranje izložbe „Nadežda Petrović: bez boje”

Četvrtak, 8. jun 2023, u 18 časova, Kabinet grafike Narodnog muzeja Srbije

Nastavljajući obeležavanje jubileja, 150. godišnjice rođenja Nadežde Petrović, u četvrtak, 8. juna, sa početkom u 18 časova, u Narodnom muzeju Srbije, otvara se izložba „Nadežda Petrović: bez boje” posvećena crtačkom opusu rodonačelnice srpske moderne umetnosti.

Svojim istraživanjem je autorka izložbe, muzejska savetnica Evgenija Blanuša, obuhvatila sve crteže Nadežde Petrović koji se čuvaju u Narodnom muzeju, grupišući ih u tri celine. Prvu čine skice, beleške i ponekad sasvim neobavezni crteži. Nadeždini studijski crteži, nastali tokom školovanja u Beogradu i Minhenu, a koje karakteriše veća likovna vrednost, ali i odsustvo strasti i temperamenta svojstvenih ovoj umetnosti, spadaju u drugu celinu postavke. Treći segment crteža je sasvim osoben budući da obuhvata radove na kojima su čitljivi odrazi Nadeždinog shvatanja slikarskog izražavanja, te se figurativno može reći da ih odlikuje svojstvo grafičkog ekspresionizma.

Crteži Nadežde Petrović odlikuju se delikatnošću koja otkriva tajanstveni apekt stvarnosti, gde se, prema tumačenju Evgenije Blanuše, sve i ništa susreću i prožimaju, tako da su njeni crteži s jedne strane potpuno ispunjeni grafičkim formama, a sa druge strane su svedenog grafičkog repertoara. Posmatrajući crtački opus u odnosu na njena slikarska ostvarenja, nazire se intenzivan kontrast. Dok njene slike odišu bogatim koloritom i snažnom energijom, Nadeždine crteže odlikuju nežni tonovi i suptilnost u izvedbi koje ne možemo ni naslutiti na njenim slikama.

Priliku da upoznaju drugačiju Nadeždu Petrović posetioci će imati sve do 10. decembra 2023. godine.