Otvaranje izložbe Ivane Smiljanić

Kolarčeva zadužbina

Otvaranje izložbe Ivane Smiljanić

Izložba Ivane Smiljanić biće otvorena u utorak, 27.10. u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeva zadužbine, a posetioci će moći da uživaju u ovoj postavci do 7. novembra.

Nova izložba Ivane Smiljanić je instalacija sa crtežima i tri video rada, s ljubavlju osmišljena i posvećena umetnici Mimi Orlović (1965 – 2020).

Među izloženim radovima je jedan video preuzet sa Miminog Fejsbuk profila i tri njena novija crteža („Telo” / Soba I).

Polazište za izložbu je fotografija stranice iz Mimine beležnice („…moje rečenice da ih ti u oktobru izgovoriš za mene, ako slučajno ne budem više ovde.”).


Referišući na detalje iz Miminog života i umetničkog opusa, jednostavnim jezikom i gestovima, uz didžeridu, buku, znoj i mnogo perli, Ivana govori o važnim i teškim temama, ali iznad svega, o prijateljstvu, empatiji i ljubavi.

BIOGRAFIJA

Vizuelna i performans umetnica rođena u Beogradu 1980. Završila je osnovne i magistarske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a kao stipendistkinja KulturKontakta iz Beča, usavršavala je video i performans na Letnjoj akademiji likovnih umetnosti u Salcburgu. Završila je jednogodišnji program Ženskih studija, Centra za ženske studije u Beogradu, kao i alternativni program Kvir studija na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju. Saradnica je Festivala BeFem od 2011. godine i članica Upravnog odbora AŽC od 2020.

Samostalno je izlagala i izvodila performanse u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Smederevu, Vranju, Prijepolju, Zagrebu, Osijeku, Puli, Ljubljani, Celju, Bratislavi, Briselu, Bergenu, Jašiju i Njujorku. Učesnica je svih velikih umetničkih manifestacija u Srbiji i preko sedamdeset grupnih izložbi u Evropi i Americi. Kao dobitnica Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos” (mreža Young Visual Artists Awards) 2009. godine, boravila je u ISCP – International Studio & Curatorial Program u Njujorku, a 2011. predstavljala je Srbiju na izboru za Henkel Art Award. Njeni radovi su deo Kolekcije Telenor i Kolekcije Oktobarskog salona Kulturnog centra Beograda. Živi u Beogradu i Sofiji.

Foto: Stefan Jovanović



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.