Osipov 23. juna na Kolarcu

Osipov

Ruski orkestar NP Osipov u petak (23. jun) na Kolarcu

Nacionalni Akademski orkestar ruskih narodnih instrumenata NP Osipov, pri Moskovskoj filharmoniji, nastupiće u okviru regionalne turneje 23. juna od 20:30 u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Nacionalni Akademski orkestar ruskih narodnih instrumenata NP Osipov jedan je od najpoznatijih i najprestižnijih orkestara ne samo u Rusiji, već i širom sveta. Osnovan je 1919. godine, u vreme rastućeg interesa za obnovu ruske narodne muzike. Od 2009. godine na čelu orkestra je profesor Vladimir Andropov, dobitnik najvećih priznanja ruske vlade. Godine 1946. orkestar je dobio ime po istaknutom sovjetskom muzičaru – Nikolaju Petroviču Osipovu. Njegov rad u orkestru (1940-1945) označio je potpuno novu fazu u stvaralačkom životu kolektiva. Ovaj period poklopio se sa početkom Velikog domovinskog rata. U junu 1941. godine skoro svi izvođači bili su regrutovani u vojsku i otišli na front. Nakon toga, NP Osipov je uspeo da predstavi publici bogatstvo i jedinstvenost zvuka ruskog narodnog orkestra, za koji praktično ne postoje stilska i žanrovska ograničenja. Upečatljiv i prepoznatljiv zvuk orkestra privukao je pažnju vodećih kompozitora i repertoar je obogaćen originalnim delima.

Godine 1969. proslavljeni orkestar je dobio počasnu titulu „akademski“. Od 1996. godine postao je poznat kao Nacionalni akademski orkestar ruskih narodnih instrumenata nazvan po Osipovu. Kao rezultat dugogodišnje koncertne prakse, oko orkestra se formira jedinstvena kreativna atmosfera. Orkestar stalno sarađuje sa vodećim muzičarima – pevačima, instrumentalistima, kompozitorima… Dugogodišnjom saradnjom sa umetnicima najvišeg ranga stvoren je poseban „rukopis“, prepoznatljiv umetnički izraz orkestra koji ga je doveo do svetske slave. Orkestar NP Osipov je svoje kreativne aktivnosti prezentovao u najboljim koncertnim dvoranama u Moskvi i širom Rusije, kao i u Austriji, Australiji, Americi, Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Holandiji, Danskoj, Kanadi, Kini, Koreji, Meksiku, Novom Zelandu, Severnoj Koreji, Finskoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Japanu… Svaka sezona se obeležava pojavom potpuno novog koncertnog programa. Mnogi nastupi NP Osipov se u kulturnom životu Rusije smatraju glavnim događajem. Jedinstven, vrlo poseban zvuk narodnih instrumenata, kultura zvuka, kao i najviši nivo veština profesionalnih performansi, omogućavaju orkestru da zauzme počasno mesto među najsvetlijim fenomenima ruske umetnosti.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajnama Kolarčeve zadužbine i Eventima. Cene karata su 1200, 1500 i 1800 dinara.

Vladimir Andropov – Narodni umetnik Rusije, umetnički direktor i šef dirigent Nacionalnog akademskog orkestra ruskih narodnih instrumenata NP Osipov, dirigent Državnog akademskog Boljšoj teatra Rusije, profesor, dobitnik nagrade Ruske Federacije u oblasti kulture. Vladimir Andropov je svoju kreativnu karijeru počeo kao dirigent Beloruskog simfonijskog orkestra. Godine 1978. debitovao je u Boljšoj teatru i odmah zatim preuzeo dužnost umetničkog direktora i dirigenta orkestra na pozorišnoj sceni. Vladimir Andropov je od 2000. do 2002. godine bio na dužnosti umetničkog direktora Opere Boljšoj teatra. Godine2001. maestro je učestvovao u produkciji opere Musorgskog „Boris Godunov“ u pozorištu Verdi u Trstu. Kao gost-dirigent sarađivao je sa simfonijskim orkestrima u Singapuru, Beogradu, Makedoniji i sa monogima u Rusiji. Od 2003. do 2010. godine Andropov je bio umetnički direktor državnog Astrahanskog muzičkog teatra, a od 2009. je na čelu orkestra NP Osipov. Godine 2001. bio je nagrađen Ordenom prijateljstva. U 2011. godini, za seriju koncerata „Smešnog profesora“ dobio je nagradu Ruske Federacije u oblasti kulture.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *