Narodno pozorište opera Moć sudbine

GOSTI U OPERI “MOĆ SUDBINE“ MARIJA PAPAJOANU SOPRAN SA KIPRA I JAKOPO SIPARI DI PESKASEROLI DIRIGENT IZ ITALIJE

U subotu, 12.maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu (19.00) biće izvedena Verdijeva opera u četiri čina „Moć sudbine“ kojom će dirigovati gost iz Italije Jakopo Sipari di Peskaseroli, koji je čest gost naše Opere, a u ulozi Leonore nastupiće draga gošća sa Kipra sopran Marija Papajoanu. Di Peskaseroli glavni je dirigent Fondacije „Festival Pučinijano“, najvažnijeg evropskog lirskog festivala.

Solisti: Miodrag D.Jovanović(Don Karlos), Dušan Plazinić(Don Albaro), Jadranka Jovanović (Preciozila), Nebojša Babić k.g.(Fra Melitone), Ivan Tomašev (Gvardijan), Aleksandar Manevski(Markiz), Tatjana Mitić (sobarica), Sveto Kastratović(Alkdade), Darko Đorđević(Trabuko), Miroslav Markovski (Hirurg).

U predstavi učestvuju Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Premijera je izvedena 25. februara 2017. godine u režiji Alberta Paloša gosta iz Italije, a pod dirigentskom palicom Dejana Savića.
Scenografiju je kreirao Miraš Vuksanović. Katarina Grčić Nikolić je napravila izbor i adaptaciju kostima. Koreograf Dejan Kolarov.

Narodno pozorište opera Moć sudbineJAKOPO SIPARI DI PESKASEROLI

Rođen je 1985. godine.
Smatraju ga jednim od najizražajnijih dirigenata njegove generacije, a danas je umetnički direktor Međunarodnog letnjeg festivala u Taljakocu (Italija), glavni dirigent Fondacije „Festival Pučinijano“, najvažnijeg evropskog lirskog festivala. Kao gostujući dirigent je nastupao sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom Ukrajine, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Filharmonijskim orkestrom Beneventa, Simfonijskim orkestrom „Pučinijana“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Pompeja“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Belini“, Simfonijskim orkestrom „Operski festival Taormina“, Simfonijskim orkestrom „Festival Euromediteraneo“, zatim sa Horom Rimske opere, Horom „Arkum“, Sicilijanskim lirskim horom, Lirskim horom „Đuzepe Verdi“ i Internacionalnim operskim horom; čime je ostvario zavidnu muzičku produkciju i zahvaljujući tome je postao dobitnik brojnih nagrada.

Studirao je klavir, kompoziciju i pevanje, a diplomirao je na Konzervatorijumu „A. Kasela“ u L’Akvili. Nastavio je da se usavršava u Italiji i inostranstvu kod maestara: Mauro Kardi, Alesandro Sbordoni, Acio Korgi, Sandro Rančiteli, Sezare Skarton, Hose Maria Skiuto, Mirta Herera, Marija Moska, Aurelio Jakolena i Marija Kjara Pavone.

Njegove nastupe uvek podržavaju najvažnije institucije Italije i Evrope

Sopran Marija Papajoanu, rođena je na Kipru, u Limasolu. Studirala je na Grčkom Konzervatorijumu u Atini , gde je diplomirala solo pevanje sa izvanrednim uspehom. Nakon diplomiranja usavršava izvođenje repertoara za sopran sa Vasilisom Janulakosom, grčkim baritonom svetskog renomea.

Tokom karijere nastupala je u brojnim operskim predstavama: sa moskovskim Malim Simfonijskim Orkestrom, Kamernim Orkestrom Okinave, Državnim Operama u Varni, Blagoevgradu i Burgasu u Bugarskoj.Nastupala je i sa Nacionalnom Operom Grčke, gde je sarađivala sa rediteljem Mihalisom Kakoyijanisom, kao i sa Kamernim Državnim orkestrom Kipra. Umetnički direktor Državne Opere iz Bona Đankarlo del Monako angažovao je 1994. za izvođenje svetske premijere savremene opere “Der Ewige Frieden”, pod dirigentskim vođstvom Denis Rasel Dejvisa u scenskoj postavci Jirgena Tankina. Ova opera je potom izvedena i na Festwochen festivalu u Beču. Tokom godina Marija Papajoanu je priređivala koncerte i pojavljivanja u više filmova i dramskih predstava emitovanih na televiziji i u art bioskopima na Kipru i širom Evrope. Jedna je od najistaknutijih promotera operske umentosti na Kipru-ti njeni napori krunisani su formiranjem Operskog Društva Kipra, na čijem je čelu kao umetnički direktor bila punih šest godina.

Takođe je u više navrata bila član stručnih žirija za ocenjivanje i diplomske ispite studenata muzičkih škola na Kipru.