Moja Srbija

olivera Milunović IGRAIzložba slika na svili i tekstilu IGRA, autorke Olivere Milunović

U ponedeljak, 14. septembra, u 19 časova, u Kući Đure Jakšića u Skadarliji, biće organizovano svečano otvaranje izložbe slika na svili i tekstilu pod nazivom IGRA, autorke Olivere Milunović.

IGRA

Privilegija svakog umetnika je da se igra i da kroz svoju igru gledaocu ili slušaocu dočara lepotu koju sve vrste umetnosti isijavanju, emitujući najpozitivniju energiju koja na sva  naša čula deluje lekovito.  Primenjeni umetnici su posebna kategorija koja se u isto vreme igra i  stvara upotrebna i dekorativna  umetnička dela.

Olivera Milunović, diplomirani slikar tekstila je jedna od retkih umetnica koja se godinama uspešno  igra sa materijalima, formama i bojama  i  svakom  samostalnom izložbom  iznenadi  publiku svojom kreativnošću i inventivnošću. Savršeno je ovladala tehnikom slikanja na svili, a motivi sa kojima se susrećemo na njenim svilenim slikama (spirale, pruge, krugovi, floralni elementi, volute,talasi…) i kolorit koji  vrlo hrabro bira i komponuje su je izdvojili u sam vrh umetnika koji se izražavaju ovom granom primenjene umetnosti. Svaka njena postavka je savršeno osmišljena, kompaktna, vedrog duha i pozitivnih vibracija.

Za izložbu u “ Kući Djure Jakšića „ponovo su se ujedinili njena kreativna energija i mašta, vrcavi  duh prepun svežih  ideja  i ruke koje znalački i vešto koriste“ oružje „(igla,konac, svila, boja…) kako bi ovu avanturu izveli do kraja uspešno. Iako postavku  čine šest različitih celina, ona ostavlja utisak skladne i ubedljive povezanosti, jer je Oliverina namera bila da predstavi beogradskoj publici neko novo vidjenje i funkciju modnih detalja ( ešarpe, marame, kravate…). Ona im je dala druge uloge – upotrebne, dekorativne, ukrasne i u formi prostornih, zidnih i podnih instalacija.

Jedinstven ambijent galerije i njen  dugogodišnji renome je inspirisao umetnicu da mu se prilagodi svojim eksponatima i da spoji tradiciju i moderno doba. Pamučne bele i bež jastučnice ručno oslikane  procvetalim, razgranatim i olistalim  floralnim motivima sa srebrnim i tirkiznim akcentima su se savršeno uklopili sa ručno izradjenim krevetom stolarske radionice „Prokić tim“. Ljubav prema  moćnoj reci Dunav, pejsažima  i krajolicima kroz  koje  protiče , Olivera je ovekovečila monumentalnim, horizontalnim svilenim panoima- slikama koristeći nijanse zelenih, ljubičastih, žutih i plavih  boja kako bi naglasila svu  lepotu i čar  prirode. Na ovoj izložbi  umetnica je   „otvorila vrata“ i figuraciji za koju se posebno zainteresovala poslednjih godina. Svilenim slikama na kojima su predstavljene žene u obrisima sa nežnim i setnim  pogledima, statičnim položajima tela i sa blago zatalasanom pozadinom , umetnica ukazuje  na  duh nekih davno prošlih lepih vremena .Svilene ešarpe  sa geometrijskim, apstraktnim i floralnim elementima kao modni detaljina na izložbi  su predstavljene  kao inicijalna ideja i  tačka polazišta za ovu postavku .Pandan ešarpama su kravate, kao najčešći modni detalji za gospodu , ali ovogaputa  sa novom dekorativnom funkcijom ,  postavljene tako da tvore jednu neobičnu zidnu instalaciju. Posebnu pažnju na ovoj postavci dobija unikatni drveni ručno radjeni paravan sa Oliverinim ešarpama .Utilitarna namena,  sklad boja i motiva (žena, pruge, tačke, apstraktni elementi) , tehnička izvedba i kompaktnost  svile i drveta u ovom komadu mobilijara je zaista dostigla visok estetski i profesionalni nivo.

Želja i namera umetnice  da  spoji dekorativno i funkcionalno, da  predmetima da nove uloge i značenje, da osmisli i  priredi  nešto što do sada nije prikazala publici, da ostane verna svom autorskom rukopisu i da podigne primenjenu umetnost na neki viši nivo je definitivno uspela.

Maja Škaljac Stanošević, istoričar umetnosti