Oleg Kirejev u Beogradu

Kirejev

Ruski saksofonista i kompozitor Oleg Kirejev 17. maja u Kolarcu

Priznati ruski saksofonista i kompozitor Oleg Kirejev nastupiće 17. maja u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u okviru koncerta ruskog džeza, sa početkom u 20:30 časova. Kirejev će se beogradskoj publici predstaviti u pratnji poznatog ruskog pijaniste Jevgenija Grečišćeva, kao i srpskih prijatelja Milana Pavkovića (bas), Dušana Ivaniševića (bubnjevi), Vladimira Krnjetića (truba) i Svetlane Spajić (vokal), a specijalni gost biće Vasil Hadžimanov. Na koncertu će biti izvedene kako klasične džez kompozicije u originalnoj improvizaciji ruskih džezera, tako i brojna dela ruske kompozitorske škole, improvizacije u stilu ruskog etno džeza i džez obrade popularnih ruskih i srpskih melodija.

O UMETNIKU:
Olega Kirejeva danas zaslužno smatraju pionirom etničkog džeza u Sovjetskom Savezu i Rusiji. Na sceni je aktivan još od 1984. godine, a od devedestih godina nastupa na brojnim međunarodnim festivalima. 1996. godine dobio je diplomu džez festivala u Montreu „za divan nastup“, da bi ga sledeće godine Birmingemski džez festival u Velikoj Britaniji nazvao revolucionarnim ruskim muzičarem. 2008. godine njegova ploča je dobila prestižnu američku nagradu Gremi za najbolji savremeni džez album. 2011-2013. godine Oleg je stvorio koncepciju i organizovao prvi kroskulturni festival klasika i džeza u Moskvi. Oleg Kirejev odavno nastupa na Balkanu. Prošle godine njegov bend Orlan održao je briljantan nastup na čuvenom Nišvilu pred desetine hiljada ljudi. Ipak, koncert na Kolarcu je prva prilika da ovu umetnost čuju Beograđani.

“Oleg svira čudesnu kombinaciju stilova, uključujući mnogo muzičara. Čujem odjeke dvadesetih godina i Džona Koltrejna u kombinaciji sa nestrukturiranim džezom”.
Bad Shank, muzičar, SAD

“Ruski saksofonista sa reputacijom hard svinga i velikog uzbuđenja…”
The Express Star, Velika Britanija

“Najzanimljivije izdanje saksofoniste Olega Kirejeva je ‘Mandala’. U roku od samo tri minuta i trideset šest sekundi, naslovna numera sadrži audio praznik od rok gitare, preko elektronske muzike, ruskih igara i indijskih udaraljki, koje čine jak zamah”.
Mark F. Tarner, All About Jazz, SAD

“Saksofonista tenor iz Ufe sa Urala ima reputaciju zabavljača I talentovanog muzičara… Revolucionarni ruski saksofonista Oleg Kirejev…”
The Evening Mail, Velika Britanija


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *