Promocija specijalnog izdanja knjige „Leto kada sam naučila da letim

Održana promocija specijalnog izdanja knjige „Leto kada sam naučila da letim”

U izdanju Kreativnog centra objavljeno je specijalno izdanje najpopularnijeg i najnagrađivanijeg romana Jasminke Petrović Leto kada sam naučila da letim, koji je ušao i u školsku lektiru za sedmi razred osnovne škole.

Tokоm septembra i oktobra 2020. godine na Hvaru, u koprodukciji Srbije, Hrvatske, Slovačke i Bugarske, snimljen je film Leto kada sam naučila da letim. Film je, prema scenariju Ljubice Luković, koja je adaptirala knjigu Jasminke Petrović, režirao Radivoje Raša Andrić, reditelj kultnih filmova Munje! i Kad porastem, biću kengur. Film Leto kada sam naučila da letim, u produkciji Sense Production, biće u bioskopima od 17. februara 2022. godine.

Novo izdanje romana ilustrovano je fotografijama sa snimanja filma, a na kraju knjige nalazi se poseban dodatak o tome kako se film snimao.

Kada sam čula da će Raša biti reditelj, bilo je samo – da! Mislim da je on dobro osetio celu priču, od načina pripreme snimanja do uložene energije, organizovanja ekipe… U nekoliko navrata mi se desilo da stojim na snimanju sa strane, gledam ljude kako rade i osetim treperenje u grudima, u stomaku … i krenu mi suze. Od lepote i radosti, istakla je autorka knjige Jasminka Petrović.

Svoje utiske o filmu izneo je i Raša Andrić, reditelj: Do početka rata imao sam prijatelje po celoj Jugoslaviji, a rat je učinio nešto užasno, a to je raskidanje ovih veza… Posle toga sam smatrao svojom misijom to da što više tih veza ponovo uspostavim. Ovaj film je jedan od načina na koji se ti konci ponovo spajaju. Veliki znak da smo u tome donekle uspeli jeste to što su deca iz ovog filma postala nerazdvojni prijatelji, a ovo mi govori da te veze i te kako mogu ponovo da se uspostave. Neko je rekao – Olga Odanović misli da sam ja, ja mislim da je ona, a siguran sam da sam ja u pravu jer je reditelj uvek u pravu – kako je ovo dečji film za odrasle. To je vrlo tačna konstatacija, jer će u ovom filmu uživati i odrasli iako je za decu.

Ovo je priča o sazrevanju i pronalaženju sebe, a to je ono što moje drugarice i ja tražimo, rekla je glavna glumica Klara Hrvanović, koja glumi Sofiju.

Tinejdžerka Sofija provodi leto na Hvaru sa dve babe, daleko od interneta i svih dešavanja. Međutim, ono što je na početku izgledalo kao najgore leto u njenom životu postaje uzbudljiva avantura, u kojoj će Sofija otkriti neke porodične tajne, doživeti prvi poljubac i u kojoj će saznati da je život sačinjen od radosnih i tužnih trenutaka. Uz karakterističnu mešavinu humora, živopisnih likova i autentičnog prikaza ljudskog iskustva, Jasminka Petrović u ovom romanu pruža pogled na posledice prethodnih decenija iz perspektive današnje generacije mladih, ali istovremeno se bavi i univerzalnim temama odrastanja, prijateljstva i porodice, u kojima će se verovatno prepoznati svaki mladi čitalac ili čitateljka.

Knjiga Leto kada sam naučila da letim (2015) dobila je prestižne nagrade: Neven, Srebrno Gašino pero, Dositejevo pero, Plavi čuperak, Mali princ i dr. Ovaj roman ušao je u katalog minhenske Internacionalne biblioteke za mlade White Raven kao jedna od dvesta najboljih knjiga za decu 2015. godine. Po knjizi je napravljena i pozorišna predstava.

Jasminka Petrović je napisala više od 30 knjiga za decu i mlade. Pisala je za mnoge časopise (Tik-Tak, Veliko dvorište, Huper, Politikin Zabavnik). Uređivala je National Geographic Junior na srpskom jeziku. Bila je urednica tinejdžerske emisije na radiju. Potpisuje scenario dečje serije Kukuriku šou (RTS). Uključena je u različite programe i projekte koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo.

Njene knjige su dobile brojne nagrade i prevedene su na više od 25 jezika. Pored Leta kada sam naučila da letim, među najpoznatijim njenim knjigama su: Ovo je najstrašniji dan u mom životu, Bonton, Seks za početnike, 100 lica stolica, a neke od njih su i dramatizovane u pozorištima za decu i mlade u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Stokholmu. Po romanu O dugmetu i sreći napravljena je pozorišna predstava, a po motivima knjige snimljen je film Zlogonje.

Jasminka Petrović inspiraciju pronalazi u razgovorima s decom. Veliku podršku dobija od porodice, rodbine i prijatelja. Voli jesen, more i vetar.

Foto: Miroslav Milić