Objavljen program 8. Bosifesta

Bosifest

Program ovogodišnjeg Bosifesta – inspirativni filmovi puni života

Osmo izdanje Bosifesta, koje će se održati pod sloganom „Pokreni promenu“ od 10. do 12. oktobra u Sava centru, prikazaće 18 kvalitetnih dokumentarnih filmova na različite teme koje se tiču osoba sa invaliditetom, po izboru selektora Gorana Radovanovića, poznatog reditelja i jednog od naših najnagrađivanijih dokumentarista.

O kvalitetu filmova koji su pristigli na konkurs 8. Bosifesta (njih 90) Radovanović kaže: Imao sam predrasudu da će među ponuđenim filmovima dominirati filmovi-projekti, odnosno hibridna polufilmska-polutelevizijska ostvarenja sa dominatnim sociološkim ili čak medicinskim predznakom. Moja ogromna greška! Drugačije rečeno: iznenađen sam kvalitetom! Odista nisam očekivao toliku koncentraciju estetike, humanosti i poziitivne energije na jednom mestu. Bilo je izuzetno teško odbrati 18 ostvarenja s obzirom da je bilo toliko sjajnih filmova koji su takođe mogli biti odabrani i za takmičarski i za revijalni program.

O kriterijumima za odabir i programu predstojećeg Festivala selektor kaže: Program počiva na kriterijumu estetike i humanosti. U tom preseku nastao je program ovogodišnjeg izdanja Bosifesta. I taj presek obeležen je nečim što bih ja nazvao prostim izrazom životnost! A iza svakog života stoji volja, nada, borba, dobrota, energija… Dakle, reč je o programu koji je s jedne strane tematski raznovrstan i koji pokriva gotovo sve aspekte pojma „disability“, a sa druge strane ovi filmovi počivaju na vrhunskoj estetici koja ovu tematsku specifičnost i ekskluzivnost uzdiže na nivo univerzalnog i večitog! Dakle, nijedan film ne boluje od patetike niti pripada bidermajerskom svetu sažaljenja! Naprotiv! Život kao takav! Život kao mogućnost! Život kao nužnost koju možemo prevazići…

Publika će od 10 do 12. oktobra imati prilike da pogleda 18 filmova, 10 u takmičarskom i 8 u revijalnom delu programa. Svi filmovi biće premijerno prikazani u Srbiji, a očekuje nas i svetska pretpremijera odličnog izraelskog dokumentarca „Moj brat heroj” (r: Yonatan Nir, Enosh Cassel), koji prati grupu mladih ljudi sa Daunovim sindromom na zahtevnom putu kroz indijske Himalaje, u pratnji svoje braće i sestara. Film će biti prikazan u revijalnom delu programa.

U okviru takmičarskog programa očekuje nas dokumentarac „50 X Rio” (Autor: Francesco Mansuti, 36:14 min) o pustolovini jednog specijalnog momka, Aleksa Zanardija, i o njegovom treningu i pripremama za Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru. Sa svojih pedeset godina, Aleks je fizički spremniji od atletičara koji su dosta mlađi od njega. Film pokazuje neverovatne snimke treninga italijanskog paraolimpijskog nacionalnog tima, ali i svakodnevnog Aleksovog života, kao i njegove sastanke i rad sa ključnim ljudima koji mu pomažu da razvije veštinu vožnje tricikla rukama. Tu je zatim film „88 MHz” (Autor: Yana Titova, 39 min) o slepom pozorišnom i radio novinaru Jordanu Georgievu iz Bugarske, koji vodi kulturni program „Bez maski”, kao i odlični kratkometražni dokumentarac „Drugde” (Autor: Cesare Cicardini, Mauro Melgrati, 18 min) – oslobađajuće i intimno putovanje mladića sa Daunovim sindromom u dvadesetim godinama, čija je ambicija da pronađe svoje mesto na ovom svetu.

Sigurno ćete uživati u ruskom filmu „Odlazak na ples” (autor: Maryam Makhieva, 20 min) – dokumentarcu o ljudima koju su povezani sportom – plesom u kolicima, kao i u fenomenalnom dugometražnom ostvarenju „Normalni autistični film” u kojem nas češki dokumentarista Miroslav Janek jedinstvenom autorskom vizijom izaziva da jednom zasvagda prestanemo da doživljavamo autizam kao medicinsku dijagnozu i da pokušamo da ga shvatimo kao fascinantan način razmišljanja, koji je često teško dešifrovati.

Dvanaestogodišnja Laura biće naš vodič kroz život sa njenim gluvim roditeljima u filmu „Dva sveta”, dok će devetogodišnji Luka u ostvarenju „Poslušaj tišinu” podeliti sa nama san da se jednog dana popne na pozornicu i zaigra, jer je to jedini način na koji može da zauzme svoje mesto u velikom svetu – jedini svet koji on poznaje je državna škola za gluvu decu koju pohađa i u kojoj živi…

U okviru takmičarskog programa biće prikazani i dokumetnarni filmovi „U drugom svetu” o ženi koja dobija vest da je trudna i da nosi dete sa Daunovim sindromom, „Ustani i hodaj” – jedinstveni dokumentarac u kojem Matthieu Firmin, glavni urednik popularnog online magazina Spicee, govori na duhovit i zanimljiv način o svojoj borbi protiv paraplegije, kao i „Danijel”, film o dečaku koji provodi odmor u kampu organizovanom za osobe sa Daunovim sindromom.

Pored već pomenute ekskluzivne svetske pretpremijere filma „Moj brat heroj”, u okviru revijalnog programa biće prikazan i „Andre anti-džin“ – izvanredno putovanje metar i nešto visokog glumca, komičara i invalidskog advokata Andre H. Arruda, zatim ruski kratkometražni dokumentarac „Šampion i balerina“, belgijski „Kompleks kengura“, indijski „Ja sam Džidža“ – priča Džidže Goš, uspešnog i odgovornog vođe i aktivistkinje za prava osoba sa invaliditetom, koja živi sa cerebralnom paralizom, kao i iranski kratkometražni dokumentarni film „Tolo“ – priča o devojci sa invaliditetom koja pokušava da dostigne svoje snove. Tu je i domaći kratki film „Kada bih mogla da biram“, koji se bavi životnom pričom Marine Obradović, dvadesetčetvorogodišnjakinje iz sela Gložan blizu Novog Sada, koja, kako ona uvek kaže, ne boluje već ima cerebralnu paralizu. Koliko često film može da promeni živote ljudi? Irski film „Svetilište“ svakako jeste, jer je doveo do izmene Krivičnog zakona 1993. godine.

Žiri ovogodišnjeg Bosifesta radiće u sastavu: Predrag Gaga Antonijević, naš poznati reditelj, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke i Anica Dobra, jedna od najznačajnijih domaćih glumica. Žiri će dodeliti sledeće nagrade: Grand Prix za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.

Misija Bosifesta je da ukaže na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *