JDP Dodela

Obeležen Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta

U nedelju, 3. aprila, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu je obeleženo 74 godine od prve premijere. U foajeu pozorišta su se okupili članovi ansambla, gostujući umetnici, prijatelji i saradnici. Posle kratkog osvrta na period od prošlogodišnjeg Dana pozorišta, dodeljene su i nagrade JDP-a.

Godišnju nagradu za režiju dobili su Egon Savin za predstavu Pučina Branislava Nušića, Jovana Tomić za predstavu Moj muž Rumene Bužarovske i Aleksandar Popovski za režiju predstave Alisa u zemlji strahova Eve Mahkovic.

Godišnja nagrada za celovit umetnički rad na predstavi Zagreb – Beograd via Sarajevo Jelice Zupanc i ostvaren visok estetski domet, dodeljena je Gorčinu Stojanoviću.

Ljiljana Mrkić Popović dobitnica je Godišnje nagrade za scenski govor u predstavi Pučina Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, kao i za dugogodišnju uspešnu saradnju.

Godišnju nagradu za scenografiju i poseban umetnički doprinos u predstavi Široka zemlja Artura Šniclera, u režiji Marka Manojlovića, dobio je Branko Hojnik. Dimitrije Kokanov dobitnik je Godišnje nagrade za dramaturgiju i poseban umetnički doprinos u predstavi Moj muž Rumene Bužarovske, u režiji Jovane Tomić.

Fotograf Nebojša Babić dobitnik je Godišnje nagrade za izuzetnu saradnju i poseban umetnički doprinos.

Sloboda Mićalović nagrađena je Godišnjom nagradom JDP-a za ulogu Jovanke u predstavi Pučina Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, a Nenad Jezdić Godišnjom nagradom za ulogu Vladimira Nedeljkovića u istoj predstavi.

Za uloge u predstavi Široka zemlja Artura Šniclera u režiji Marka Manojlovića, Godišnje nagrade dobili su Vojin Ćetković za ulogu Fridriha Hofrajtera, Marija Vicković za ulogu Genije i Srđan Timarov za ulogu Natera.

Godišnje nagrade za uloge u predstavi Te noći sam je video Draga Jančara, u režiji Janeza Pipana, dobili su Milan Marić za ulogu Stevana Radovanovića i Nebojša Ljubišić za ulogu Majora Ilića.

Za niz uloga u predstavi Moj muž Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić, Godišnje nagrade dobile su Jovana Belović i Sanja Marković. Ove dve glumice su, za uloge u istoj predstavi, dobitnice i nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Fondacije JDP-a Branka i Mlađa Veselinović za najbolje glumačko ostvarenje na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Nagrade Nebojša Glogovac za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca koju je Pozorište zajedno sa Gradom Beogradom ustanovilo prošle godine.

Godišnja nagrada i Nagrada za lepotu govora Dr Branivoj Đorđević za ulogu Doktora u predstavi Zagreb – Beograd via Sarajevo Jelice Zupanc, u režiji Gorčina Stojanovića dodeljena je Nebojši Milovanoviću.

Za izuzetno glumačko zajedništvo, uzajamnost i predanost u razmeni emocija i energije, kolektivnu Godišnju nagradu dobio je glumački ansambl predstave Alisa u zemlji strahova Eve Mahkovic, u režiji Aleksandra Popovskog, koji čine Milena Radulović, Nebojša Ljubišić, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Milan Marić, Jovana Belović, Iva Stefanović, Tamara Šustić i Denis Murić.

Jugoslovensko dramsko pozorište dodelilo je Nagradu za kolektivni umetnički napor čiji je rezultat predstava visoke gledanosti koju publika usvaja kao deo sopstvenog iskustva reditelju predstave Beogradska trilogija Biljane Srbljanović Ivanu Vanji Alaču, kao i celom glumačkom ansamblu predstave – Ognjenu Nikoli Raduloviću, Lenki Petrović, Nikolini Vujević, Đorđu Mitroviću i Milošu Macuri.

Godišnja nagrada za dizajn svetla u predstavama Zagreb – Beograd via Sarajevo Jelice Zupanc, u režiji Gorčina Stojanovića i Alisa u zemlji strahova Eve Mahkovic, u režiji Aleksandra Popovskog dodeljena je Dejanu Draganovu.

Godišnju nagradu za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja dobili su blagajnik Zoran Živković, koordinatorka organizacije programa u tehničkom sektoru Jelena Komazec, dizajner zvuka Bogdan Braković, majstor opreme scenske mehanike Ivan Bajunović i glavni monter scenskog dekora Goran Platanić.

Zahvalnice za izuzetnu saradnju sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem dobili su Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, Dom zdravlja Vračar i Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.