Obeležavanje Svetskog dana muzike na Kolarcu

Dejvid Helfgot

Trodnevni program na Kolarcu povodom Svetskog dana muzike

Povodom Svetskog dana muzike 21. juna, Kolarčeva zadužbina organizuje bogat trodnevni filmski i muzički program (19, 20 i 21. jun). U okviru programa posvećenom prazniku muzike, na Kolarcu će se održati koncerti i stručno vođenje kroz izložbu “Svet zvuka”, a Art bioskop Kolarac i Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 Veličanstvenih” za ljubitelje muzike pripremili su i tri izuzetna filma.

ponedeljak, 19. jun, 18:30
Art bioskop Kolarac
“Učitelj i njegov učenik” (režija Sonja Helman Dolc)

Film prikazuje velikog ruskog dirigenta Valerija Gergijeva, koji u Roterdamu drži master klas trojici izabranih mladih talentovanih dirigenata. Način na koji Gergijev komunicira sa svojim učenicima, a sve to viđeno iz vizure orkestra, prikazuje dramatične situacije odnosa učitelj – učenik i vizualizuje prenošenje muzičkog znanja, umetničke forme, zanata, moći i inspiracije. Valerij Gergijev nedavno je gostovao i u Beogradu, dirigujući orkestrom Marijinskog teatra. Za publiku je film “Učitelj i njegov učenik” jedinstvena prilika da vidi način na koji ovaj genije prenosi znanje budućim velikanima dirigovanja.

ponedeljak, 19. jun, 20:30
Art bioskop Kolarac
“Nömadak Tx” (režija Raul de la Fuente)

Neobičan film koji publiku vodi na planetarno putovanje u iskonskom ritmu slika i zvuka jedinstvenog instrumenta, čalaparte. Kao u bajci, putovanje počinje kada dva mlada baskijska muzičara, Alkaic Martinez i Igor Očoa svojom muzikom udahnu život običnim komadima drveta. Jedinstvenost ovog instrumenta je ta da se svira udvoje i da je muzika koja nastaje neka vrsta dijaloga. Muzičari dijalog šire svetom, od Indije do Laponije, kroz mongolske stepe do Afrike. U potrazi za jedinstvenim zvukom prelaze ledena prostvanstva, sibirske lednike i užarene pustinje. Tokom putovanja sreću lokalne muzičare i sa njima stvaraju sasvim nove, neočekivane i prelepe zvuke. Kroz te susrete nastaje neponovljiva muzika, izuzetnog ritma, koja je u stvari dijalog naše planete.

Za svaki film, uvodnu reč će dati Zoran Popović, direktor festivala “7 Veličanstvenih”.

Ulaznice po ceni od 250 dinara su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

utorak, 20. jun, 20:30
Velika dvorana
“Putovanje sa Dejvidom Helfgotom”

Briljantan uspeh filma „Sjaj”, osvajanje Oskara i maestralno glumačko ostvarenje Džefrija Raša, približili su širokoj publici priču o neverovatnom životnom putu pijaniste Dejvida Helfgota, a stvarnom junaku filma doneli svetsku slavu kao jedinstvenoj umetničkoj ličnosti.

Film „Putovanje sa Dejvidom Helfgotom“ je prvi dokumentarac o ovom vanserijskom pijanisti, vunderkindu, čija karijera se činila gotovom posle nervnog sloma koji je preživeo. Ali, kroz isceljujuću snagu muzike i veliku ljubav supruge Džilijen, Dejvid Helfgot pronalazi put u normalan život i na koncertni podijum. Ovaj majstorski napravljen film, vrhunske kamere, zvuk i montaža, omogućavaju nam da se uverimo u neodoljivo zaraznu strast i impulsivnost Dejvida Helfgota. Kao pijanista svira samo ono što oseća, kao osoba govori bez zadrške ono što misli, a u komunikaciji dodiruje ljude u bukvalnom smislu te reči.

Ulaznice po ceni od 300 dinara su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

sreda, 21. jun, 18:00
Muzička galerija
Whirl and Swirl – A Jazz Inspired Piano Festival

Pijanista poreklom iz Hong Konga Ernest So izvešće virtuozne klavirske kompozicije Geršvina, Kapustina, Armengola, Tanikave i Fazila Saja koje su inspirisane džezom. Ulaz je slobodan.

Ernest So (1978) trenutno živi u Londonu. Godine 1995. osvaja nagradu u Singapuru kao najbolji izvođač i Betovenovu nagradu, a potom odlazi na prestižnu njujoršku školu za muziku i dramsku umetnost Džulijard. So je honorarni profesor muzike na Univerzitetu Guangsi, a predaje i istoriju muzike i klavir na hongkoškom Institutu za muziku i dramu. Poznat je i po humanitarnom radu.

sreda, 21. jun, 19:30
Hol
izložba “Svet zvuka”

Izložba “Svet zvuka” realizuje se već treću godinu uz podršku Erste banke. Vođenje kroz izložbu počinje u 19.30, a saradnici i moderatori izložbe su studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

“Svet zvuka” je interaktivna izložba koja se realizuje u okviru projekta Muzej akustike. Interaktivnim eksponatima osvetljava se fenomen zvuka, njegov tajanstveni i bogati svet – od procesa njegovog fizičkog generisanja, do doživljaja muzike u koncertnim dvoranama. Softverska rešenja posetiocima omogućavaju da kroz igru, dodavanjem ili oduzimanjem pojedinih instrumenata u nekom ansamblu, spoznaju ulogu svakog od njih u procesu stvaranja muzike, zatim da provere preciznost svoje intonacije i kvalitet svog sluha pevajući dursku lestvicu itd. Na ovogodišnjoj promociji izložbe biće predstavljeni i novi eksponati – rezultat radionica mladih naučnika iz oblasti akustike i umetnika koji svojim izvođenjima afirmišu nove tendencije u oblasti umetnosti, zasnovane na novim naučnim saznanjima.

U okviru programa, u holu Kolarčeve zadužbine biće održan koncert ansambla “Sensartika” koji čine Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete), Darko Armenski (klarinet, saksofon) i Miloš Marić (gitara). Ulaz je slobodan.

sreda, 21. jun, 21:00
Velika dvorana
Elemental Culture Collective (SAD)

Ovogodišnji program povodom Svetskog dana muzike završava se nastupom ansambla Elemental Culture Collective. Ovaj kvintet udaraljki vodi publiku na magično muzičko putovanje oko sveta – od muzike Kita Džereta, preko bugarskih narodnih melodija, pa do baleta za šest ruku. U njihovom izvođenju, zvuk udaraljki dobija potpuno neočekivan doživljaj.

Ulaznice po ceni od 500 dinara su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

Praznik muzike na dan letnje ravnodnevnice ustanovljen je pre 35 godina, na inicijativu tadašnjeg francuskog ministra kulture Žaka Langa, i od tada se na ovaj dan muzika slavi u svim svetskim metropolama.

Foto: www.Kolarac.rs


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *