Obeležavanje Dana evropske baštine

Manastir Vrdnik

Prirodna i kulturna baština NP Đerdap i Fruška Gora

U okviru obeležavanja Dana evropske baštine, koji se ove godine realizuju na temu „Nasleđe i priroda: Lepeza mogućnosti“, u Muzeju Jovana Cvijića, u Galeriji „Karst“, u četvrtak, 21. septembra 2017, u 18 časova biće održano predavanje na temu Prirodna i kulturna baština nacionalnih parkova Đerdap i Fruška Gora.

Srpski deo Podunavlja predstavlja teritoriju izuzetnih prirodnih karakteristika, ali i ogromnog kulturnog nasleđa. Među brojnim područjima po svom značaju posebno se ističu teritorije nacionalnih parkova Đerdap i Fruška Gora – lepota i značaj ovih prostora predstavljeni su u brojnim člancima, studijama i ostalim publikacijama. Sistematizovani podaci o ovim područjima su po prvi put izloženi u formi tematskih članaka u leksikonima NP Đerdap (2015) i NP Fruška Gora (2016), koji predstavljaju deo edicije Leksikoni nacionalnih parkova Srbije, nastale u okviru zajedničkog projekta Službenog glasnika, Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ SANU i pet nacionalnih parkova.

Kroz 824 tematska članka, Leksikon NP Đerdap predstavlja prirodne odlike ovog područja, ali ujedno i prikazuje život na ovom delu Dunava. U publikaciji je obrađeno i materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe Đerdapske klisure – Gvozdenih vrata, granice srednjeg i donjeg toka Dunava, prostora gde začeci ljudske civilizacije sežu i više od 10000 godina u prošlost, o čemu svedoči bogato arheološko nasleđe.

U Leksikonu NP Fruška Gora je kroz 730 tematskih članaka prikazana sveobuhvatna slika ovog nacionalnog parka i Fruškogorja s početka XXI veka. Biogeografske, geomorfološke, geološke, paleontološke, hidrološke i kulturnoistorijske karakteristike analizirane su u formi leksikografskih odrednica, čime su obrađeni svi relevantni aspekti nekadašnjeg ostrva Panonskog mora.

Na predavanju, u okviru koga će u Muzeju Jovana Cvijića, u Galeriji „Karst“, posetiocima biti predstavljeni sadržaji leksikona posvećenih NP Đerdap i NP Fruška Gora, govoriće:

dr Ana Milanović Pešić, Geografski institut „Jovan Cvijić“ SANU
mr Marko V. Milošević, Geografski institut „Jovan Cvijić“ SANU
dr Jelena Ćalić, Geografski institut „Jovan Cvijić“ SANU
Marina Bunardžić, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture
dr Vladimir Roganović, urednik edicije Leksikoni nacionalnih parkova Srbije, JP Službeni glasnik

Predavanje se realizuje saradnjom Geografskog instituta „Jovan Cvijić” SANU i Muzeja grada Beograda.

Ulaz na predavanje je slobodan.

Naredno predavanje na temu Prirodna i kulturna baština nacionalnih parkova Tara, Kopaonik i Šar-planina biće održano u Muzeju Jovana Cvijića, u Galeriji „Karst“, u četvrtak, 28. septembra 2017, u 18 časova.

FOTO: Dragan Bosnić – Manastir Vrdnik, Mala Ravanica, NP Fruška Gora


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.