Novosadske muzičke svečanosti – Nomus

NOMUS

Počinje međunarodni festival umetničke muzike Novosadske muzičke svečanosti – Nomus

Jubilarno 40. izdanje ove značajne manifestacije, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokroviteljstvom grada Novog Sada, koje će trajati od srede 21. oktobra sve do 28. oktobra, posvećeno je Betovenu i Heroinama. Tako će, s jedne strane, na festivalu biti izvedena brojna dela velikog muzičkog genija Ludviga van Betovena, povodom 250 godina od njegovog rođenja, dok će sa druge strane, na ovogodišnjem Nomusu nastupiti veliki broj uglednih muzičarki – kompozitorki, solistkinja i članica ženskih ansambala. 
 
Sreda, 21. oktobar, Sinagoga, 20č
SIMFONIJSKI ORKESTAR AKADEMIJE UMETNOSTI U NOVOM SADU
Dirigent: Andrej BURSAĆ
Solista: Diana ADAMYAN, violina (Jermenija)
 
Na program – remek-dela Ludviga van Betovena:
Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op.61
Simfonija br.5, u c-molu, op.67
***
Karte za koncert se prodaju u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344) radnim danima od 8 do 14č, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.
Cena ulaznice: 800,00 dinara
***
Danas tek dvadesetogodišnja violinistkinja Dijana Adamjan, pobednica je slavnog Međunarodnog violinskog takmičenja „Jehudi Menjuhin” 2018. u seniorskoj kategoriji i dobitnica nagrada na Međunarodnom takmičarskom festivalu „H. Bogdanjan” (2014) i 9. Međunarodnom omladinskom takmičenju „Čajkovski” (2015). Zahtevni raspored međunarodnih programskih obaveza mlade violinistkinje u ovoj godini sadrži izvođenje Violinskog koncerta Arama Hačaturjana, s čuvenim dirigentom Vadimom Fedosejevim na Internacionalnom muzičkom festivalu „Perspectives” u Jerevanu, londonski debi uz Orkestar kraljevske filharmonije s Bahovim Dvostrukim koncertom (i slavnim Pinkasom Cukermanom kao drugim solistom), kao i na poziv Seiđija Ozave učešće na festivalu u Macumotu (Japan).
Koristi stipendiju Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu. Kao deo jermenskog kulturnog programa „Nova imena” Dijana Adamjan uživa podršku Svejermenskog dobrotvornog saveza i neprofitne organizacije „YerazArt” iz Bostona.
 
Dirigentsku aktivnost Andrej Bursać razvija saradnjom s ansamblima i institucijama poput Opere SNP-a u Novom Sadu, Simfonijskog orkestra i Hora Radio-televizije Srbije, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra i Hora Akademije umetnosti u Novom Sadu, Novosadskog kamernog orkestra, ansambla „Camerata Academica” i drugih. Njegov repertoar obuhvata horske i simfonijske, odnosno koncertantne kompozicije, veliki broj vokalno-instrumentalnih formi, dela operskog i operetskog repertoara, kao i ostvarenja za kamerni orkestar, a najzad i numere iz oblasti popularne muzike.
Pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine, umetnik 2006. godine osniva Vojvođanski mešoviti hor, s kojim izvodi brojne koncerte u zemlji i inostranstvu. Zaposlen je kao redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i šef Katedre za dirigovanje.
 
Simfonijski orkestar Akademije umetnosti ostvario je do sada oko 80 koncerata u Novom Sadu i širom zemlje. Posle dugogodišnjeg delovanja maestra Mladena Jagušta, stalni dirigent ansambla danas je prof. Andrej Bursać, a kao gostujući dirigenti nastupali su Željka Milanović, Fedor Prodanov, Berislav Skenderović, Saša Nikolovski Đumar (Makedonija), Tomislav Fačini (Hrvatska), Ilmar Lapinš (Litvanija), Mark Rasel Smit (SAD), Klaudio Vandeli (Italija) i dr.
Repertoar Simfonijskog orkestra čine prevashodno dela romaničarske epohe, ali i ostvarenja muzike XX i XXI veka, kao i opusi bečkih klasičara i baroknih majstora.
Sa Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti nastupali su naši brojni renomirani umetnici.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *