Nova sezona u Malom pozorištu Duško Radović

Pepeljuga

Nova sezona u Malom pozorištu Duško Radović

Novu sezonu 2020/2021. Malo pozorište Duško Radović otpočeće u ovom duhu, predvođen tematskom idejom upravnika Aleksandra Nikolića, da se repertoar odredi kao Putovanje kroz neobične zemlje. Predstoje nam premijere dve nove predstave, sa čijom pripremom se počelo još u martu, Guliver i Dečak sa koferom.

Predstava Guliver u režiji Isidore Goncić nastala je po tekstu dramskog pisca Zorana Đerića i adaptaciji Đorđa Kostića. Đerić je kao građu koristio čuveni roman iz 18.veka Džonatana Svifta. Dve Guliverove avanture, u zemlji malih ljudi – Liliputanaca, i u zemlji džinova – Brondingnagu, u veštoj dramatizaciji spojeni su u jednu nezaboravnu plovidbu koja Gulivera dovodi do novih otrića. Guliver, a zajedno sa njim i naša publika, otkriva nove svetove. Kroz promenu perspektive – kako je biti veliki među malima i kako je biti mali među velikima – fizički, ali i duhovno, on sazreva. Za razliku od priče u romanu, u predstavi je radnja premeštena u mora u blizini Japana, tako da ovo lutanje dobija još jednu geografsku odrednicu. Posebnu čaroliju u predstavi stvaraju mnogobrojni songovi koje je napisao Đorđe Kostić. Za total dizajn zaslužna je Mina Miladinović, kompozitor je Vera Milanković, a koreograf Jovana Ikonić. Premijera ove predstave zakazana je za 16. septembar, a takođe će ova predstava 27. septembra gostovati na 27. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici.

Predstava Dečak sa koferom u režiji Damjana Kecojevića prema tekstu jednog od vodećih savremenih britanskih pisaca za decu i mlade Majka Kenija, odvija se kroz naraciju dvanaestogodišnjeg junaka koji se zove Naz. Zajedno sa porodicom on mora da napusti ratom zahvaćenu domovinu. Njihov cilj je da se domognu obećanog grada Londona kako bi se tamo susreli sa Nazovim starijim bratom i započeli bolji život. Ubrzo shvataju da nemaju dovoljno novca kako bi svi zajedno krenuli na tako dugo putovanje. Zbog toga roditelji donose odluku da glavnog junaka pošalju samog u ovu opasnu avanturu, kako bi bar on bio na sigurnom tlu. Naz sa sobom, pored malog kofera, nosi i priče koje mu je otac pričao. On zamišlja da je Sinbad moreplovac, omiljeni junak iz očevih priča, koji prolazi kroz pustinje planine i mora. Identifikacija sa glavnim junakom iz očevih priča daje mu dodatnu snagu za nedaće koje će uslediti. Na ovom dvogodišnjem putovanju on nailazi na veoma intrigantne likove i uz pomoć svoje prijateljice Kris, koju upoznaje na početku putovanja prevazilazi nekoliko vrlo komplikovanih i opasnih prepreka. Za komad koji se bavi veoma mračnim temama poput rata, odvajanja od porodice, prihvatanja surove realnosti života, on odiše lakoćom i humorom. Skoro svaka ozbiljna i teška situacija u komadu dobije na kraju zabavan obrt. Premijera ove predstave zakazana je za 2. oktobar.

U pripremi su još dve predstave, Utopija i Kradljivci kokosovih oraha. Projekat Utopija se može opisati kao multimedijalno, dokumentarno-istaživačko pozorište za mlade, uzrasta 13 do 16 godina. Kroz niz radionica reditelj Ivan Baletić, u formi dokumentarnog pozorišta istražio je i oblikovao temu utopijskog društva iz vizure učesnika radionice. Kradljivci kokosovih oraha, u režiji Anđelke Nikolić, predstava je inspirisana istoimenom bajkom naroda Lulu (današnji Kongo). Predvođena ritmom i muzikom na metaforičan način priča se priča o tome kao su Pas i Kornjača sklopili savez, mučeni glađu, ne bi li se oslobodili od moćnog Tigra. Ova predstava otvara mnoga pitanja na temu moći i nasilja, a njena premijera planirana je za Dan pozorišta, 23. oktobar, što je ujedno i proslava 71-godišnjice postojanja Malog pozorišta Duško Radović.

Malo pozorište Duško Radović svoju bogatu tradiciju savremene pozorišne kuće za decu i mlade opravdava svojim sedam decenija dugim radom. Malo pozorište uvek teži da bude jedna elitna, avangardna beogradska scene za decu i mlade koja će prodorom, inovacijom, kontrolisanim pozorišnim eksperimentom, svoju publiku pratiti i umetnički odgajati kao buduće kompetentne članove naše kulturne zajednice.

Foto: Z. Sinobad

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *