Noć kristalne pesnice

Kristalne pesnice

Manakovo kulturno leto – Duh Strinberga i Ibzena u Savamali

Predstava „Noć kristalne pesnice“ reditelja Vladimira Putnika, u kojoj igraju Slađana Đukić i Vladimir Tešović, biće izvedena u petak, 14. jula od 20:30 u Manakovoj kući (Gavrila Principa 5) u okviru programa Teatar na Đumruku manifestacije Manakovo kulturno leto.

Radnja komada smeštena je u neko imaginarno predgrađe (verovatno) Severne Evrope, u kojem se dešavaju ulični nemiri, u atmosferi sličnoj „kristalnoj noći“ u fašističkoj Nemačkoj. Otuda i ideja za novi naslov predstave – „Noć kristalne pesnice“.

U vrtlogu narastajućeg fašizma koji uništava sve što je slabo, bolesno i drugačije, mladi Helver, uprkos naporima starateljke da ga skloni i spase, tragično završava život, i to baš u noći kada od dečaka sazreva u mladića.

Komad „Noć Helvera“ privukao je autore svojom aktuelnošću i dramskom tajnom koja se polako, dijalozima i kroz radnju razotkriva, kao i simboličkim, stilizovanim realizmom, bliskim velikim skandinavcima Ibzenu i Strinbergu.

Manifestaciju Manakovo kulturno leto organizuju Tangram Centar i Etnografski muzej u Beogradu.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.