Niš – ratna prestonica

Niš ratna prestonica

Projekcija filma „Niš ratna prestonica“ na Manakovom kulturnom letu

U okviru programa Kino Manak (Manakovo kulturno leto) u subotu 15. jula od 20:30 sati biće prikazan film „Niš ratna prestonica“ reditelja Vladimira Đorđevića.

Dokumentarni film „Niš ratna prestonica“, realizovan u produkciji Media i reform centra Niš, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije, prvi je celoviti filmski prikaz Niša u doba Prvog svetskog rata. Oslanjajući se na izvore onog vremena, svedočanstva učesnika i savremenika, ovaj film daje sveobuhvatan prikaz života grada i njegovih meštana, kao i velike izbegličke zajednice, ratnom stihijom dovedene u novu prestonicu. Kako je izgledao Niš u ova ratna vremena, koja su bila politička previranja, kakva je bila uloga stranih diplomata i humanitaraca u očuvanju Srbije i Niša, u kojoj meri se promenio ustaljeni život male srpske varoši – sve ovo možemo saznati iz sećanja i memoarskih zapisa savremenika, koje je brižljivo prikupio i za film obradio istoričar Milan Ranđelović.

Reditelj filma Vladimir Đorđević približio nam je ovaj period i učinio ga delom niške svakodnevice, preplićući naslage prošlosti s dinamikom gradskog života današnjice.

Pored ostalih, na ovom filmu su radili snimatelj Bojan Ranđelović, animator Predrag Stamenković, Ivana Panić, koja je zaslužna za obradu arhivskih fotografija, montažerka Jasmina Ranđelović, dok autorskom muzikom svoj pečat stavlja i mladi niški kompozitor Vladimir Jelenković.

Manakovo kulturno leto organizuju Tangram Centar i Etnografski muzej u Beogradu.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *