Nisville 2016Nišville Jazz Festival 2016

Ovogodišnji Nišville Jazz Festival, jedan od 10 najboljih evropskih festivala jazz muzike, će biti održan od 11. do 14. avgusta u Nišu.

Već duže od dve decenije Niš se tokom letnjih meseci pretvara u pravu prestonicu kvalitetne džez muzike. Skoro 100 000 ljudi je poslednjih godina posetilo međunarodni džez festival Nišvil (Nišville), koji se održava u tom gradu. Iako su mnogim ljudima prve asocijacije na Niš „Zona Zamfirova”, duh orijenta i priče o starim vremenima, džezeri iz cele zemlje i inostranstva veoma lako unose duh nekog novog vremena i prostora. Simbioza istoka i zapada, poštovanje prošlosti uz budno praćenje novih muzičkih tokova i neumorna edukacija mladih samo su deo onoga što ovaj festival nudi. Magičnoj atmosferi ovog muzičkog događaja posebno doprinose i predivan ambijent niške tvrđave i prilika za noćnu šetnju pored Nišave.

Do sada su na ovom festivalu gostovali neki od najpoznatijih svetskih i domaćih džez muzičara, među kojima su Billy Cobham, Jamie Davis, Manu Dibango, The Rosenberg trio, Šaban Bajramović i mnogi drugi.

Kao i prethodnih glavni program Nišvilla po tradiciji otvaraju i zatvaraju niški sastavi. Ove godine su to Naissblue (četvrtak, 11. avgust ) i Marko Marković Rubikons (nedelja, 14. avgust). Ali ove godine u glavnom programiu će nastupiti još dva niška benda: Eyot (koji će za ovaj nastup imati ispecijalne goste), i El Jazzyra – oba benda u subotu 13. avgusta.

Biljana Krstić će prvi put učestvovati na Nišvilu na kome će obeleziti dva jubileja, 40 godina muzicke karijere i 15 godina postojanja grupe „Bistrik“. Nišvil će takodje biti prilika i da publika premijerno čuje pesme sa novog albuma „Svod“ koji će 16. januara objaviti „Arc music“ iz Londona za svetsko trziste.
„Toliko velikih bendova i imena je bilo do sada na Nišvilu, a za mene je to velika radost i obaveza jer ću svirati pred svojima u svom rodnom gradu. Publika će pored naših pesama sa prethodnih albuma čuti i 7 novih koje do sada nigde nismo izvodili.“

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo je trombonista Ljubomir Matijaca (inače, jedan od osnivača The Belgrade dixieland orchestra) koji je učestvovao u snimanju prve jazz LP ploče u SFRJ 1960. godine. Osvrnuvši se na to njegov kolega iz benda Vladimir Racković, rekao je da će to priznanje kao i 15. rodjendan benda proslaviti na najbolji način baš pred publikom u Nišu.
„Drago nam je zbog velike časti koju nam je ukazao najbolji festival u regionu. Mi sviramo treći put na Nišvilu za ovih 15godina i uvek smo otvarali festival, što je za džezere velika čast.“

Milan Petrović sa svojim kvartetom ove godine nastupa u glavnom programu na zatvaranju festivala.
„Nišvil je jedan od mojih omiljenih festivala , i za 5 godina postojanja benda ovo nam je trći nastup, odnosno prvi u glavnom programu. Posebna draž je što ćemo te večeri nastupati pre velikih svetskih imena džez muzike. Biće to prilika i da predstavimo i naš medavno objavljeni CD “Dates”.

Amalia Nenova je najpoznatija jazz pevačica u Bugarskoj i na Nišvilu će sa bendom „Dirty purchase“ nastupati u petak 12. avgusta u glavnom programu.
„Mnogo mi je drago što dolazim na Nišvil i jedva čekam da se predstavimo niškoj publici. Ovakva saradnja Niša i Sofije je veoma važna svim ljudima koji se bave muzikom koja nije toliko komercijalna i stvarno sam mnogo srećna zbog ovog nastupa.“

Vasko „The Patch“ je veoma poznati bluzer u Sofiji a njegov bend „Poduene blues band“ je najstariji profesionalni bluz sastav u Bugarskoj i nastupaju u četvrtak 11. avgusta u glavnom programu, ali i u petak 12. avgusta u niškom Kazneno popravnom zavodu.
„Moj prvi nastup je bio pre 28 godina u jednom zatvoru u Kelnu, naravno nisam ja bio zatvorenik, samo sam sa još nekim muzičarima svirao ljudima koji su bili na izdržavanju kazne. Tada je i krenula moja profesionalna karijera i evo već dugo muzika i usne harmonike su sastavni deo mog života. Radujem se neizmerno što dolazim u Niš i što sviramo baš na otvaranju.“

Vasil Petrov najaktivniji bugarski jazz muzičar, poznatiji kao balkanski Frenk Sinatra svirao je sa Blagoevgradskim Big bendom na Nišvilu 2015. godine.
„Nišvil je jedinstveni događaj i veoma mi je drago što sarađujem sa Ivanom Blagojevićem. Ovakvi koncerti bugarskih umetnika su najbolji način povezivanja naša dva naroda na najlepši mogući način-muzikom.“

Kvartret koji predvodi holandski saksofonistaYuri Honing, sigurno jedan od najznačajnijih evropskih muzičara – nastupiće u nedelju 14. avgusta. Članovi sastava su još i klavirista Wolfert Brederode, bubnjar Joost Lijbaart i islandski kontrabasista Gulli Gudmundsson. Ovaj nastup se realizuje uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji..

Argentinski sastav “Tango & Jazz Quartet” koji predvodi saksofonista i klavirista Gustavo Firmenich nastupiće u subotu, 13. avgusta. Članovi sasatava su i Alejandro Beelmann – bubnjevi, Federico Hilal – bas, i Horacio Acosta – klavir.

Slovenački orkestar “Jazz Punt Big Band” nastupiće u subotu, 13. avgusta. Ovaj mladi sastav izvešće tematski program originalnih jazz aranžmana pesama slavnog sastava The Beatles.

Nišville Jailhouse Blues

U petak, 12. avgusta u 16 sati, Nišville jazz festival će prirediti dupli blues koncert u niškom Kazneno popravnom zavodu. Nastupiće niška grupa Benny Brickman Band i bugarski sastav Poduene Blues Band, koji prethodne večeri nastupa u glavnom programu festivala.

U tradiciji čuvenih „zatvorskih koncerata“, bili oni stvarni (kao legendarni nastup „Johnny Cash at Folsom Prison“ ovekovečen na legendarnom albumu) ili fikcija (Blues Brothers Band – na kraju istoimenog kultnog filma), Nišville ovim programom želi da onima koji su privremeno „sa one druge strane ograde“, omogući da osete delić atmosfere Nišvila, što bi trebalo da doprinese njihovoj lakšoj adaptaciji kada budu izašli na slobodu. Ovaj jedinstveni koncert kao deo pratećih programa, Nišvil organizuje u saradnji sa Upravom Kazneno popravnog zavoda koja je sa zadovoljstvom prihvatila ovu ideju.

Intresantno je da su članovi Poduene Blues Banda, pre 27 godina, svoj prvi nastup u karijeri, imali upravo u Sofijskom zatvoru, a nedavno su u Nemačkoj, gde često nastupaju – takođe održali koncert u Kelnskom zatvoru.

Drum challenge na Nišville koridoru

Pod sloganom „nikad ne lupaj bubnjeve“ na predstojećem Nišvilu održaće se takmičenje u sviranju bubnjeva na novom “Air stage-u” na naduvavanje.
Na ovom stejdžu biće postavljena dva kompleta bubnjeva i naizmenično će se smenjivati po dva takmičara. Četvrtfinala će se održati 11. i 12. avgusta, polufinale – 13. a finale – 14. avgusta.

O pobednicima svih duela od kvalifikacija do finala odlućivaće stručni žiri, a pobednik takmičenja kao nagradu će dobiti komplet bubnjeva.
U sklopu programa na ovom, za posetioce besplatnom stejdžu na takozvanom “drugom Nišville koridoru”, svake večeri će nastupiti i po dva benda – pretežno blues.

Festival je u blizini:

Niška Banja:

[show_products category=“757″]

Pirot:

[show_products category=“745″]

Sokobanja:

[show_products category=“564″]


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]