„Neven” za 2020. godinu

„Neven” za 2020. godinu

Organizacija Prijatelji dece Srbije dodelila je nagradu Neven za 2020. godinu ČEDOMILI MARINKOVIĆ za knjigu JEVREJI U BEOGRADU (1521–1942), u izdanju Kreativnog centra, kao najboljem delu iz oblasti popularne nauke

Knjiga Jevreji u Beogradu (1521-1942) namenjena je svima onima koji žele da saznaju nešto više o tome kako su tokom četiri stotine godina na području Beograda živeli pripadnici jevrejskog naroda, prognani ne samo sa teritorije na kojoj su ponikli, već i iz raznih drugih krajeva sveta. Prolazeći kroz poglavlja ove knjige, mladi čitaoci će se upoznati sa mnogim činjenicama iz svakodnevnog života Jevreja, njihovim običajima i praznicima, kao i sa teškim stradanjima kojima su bili izloženi tokom Drugog svetskog rata. Saznaće mnogo toga zanimljivog o jevrejskim običajima i praznicima, o poslovima kojima su se pripadnici tog naroda bavili, njihovom odevanju, ishrani, školovanju, kao i o učešću u kulturnom životu Beograda. Pažljivo izabran ilustrativni materijal sastoji se od upečatljivih ilustracija Siniše Banovića i bogatog foto-materijala iz muzejskih zbirki i privatnih kolekcija.

Autorka knjige dr Čedomila Marinković, istoričar umetnosti, odličan je poznavalac istorije Jevreja na tlu Srbije. S posebnim osećajem za sudbinu tog naroda, oslikala je njegov život iskreno i odmereno, dajući celovit i zanimljiv prikaz teme, koji mladima može biti važna podrška u učenju, a odraslima korisno podsećanje na vekovima prisutne sugrađane.

Čedomila Marinković

Autori Kreativnog centra osvojili su dosad čak 29 nagrada Neven, od čega 11 za knjige iz popularne nauke!

Na ovogodišnji konkurs za nagradu Neven stiglo je 33 naslova namenjenih deci i mladima iz šest izdavačkih kuća. O nagradi iz oblasti popularne nauke odlučivao je žiri u sastavu: Jelena Panić Maraš, Dušan Pop Đurđev i predsednik žirija Slobodan Bubnjević. U obrazloženju, između ostalog, piše: „Pisano jasno, neposredno i sveobuhvatno knjiga ‘Jevreji u Beogradu’ Čedomile Marinković lagano uvodi mladog čitaoca u istoriju, etnologiju i kulturu jednog naroda koji je dugo delio sudbinu grada na ušću Save u Dunav”.

Nagrade će dodeliti organizacija Prijatelji dece Srbije, 7. oktobra 2021, u 13 časova, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Nagrada se tradicionalno dodeljuje u toku Dečje nedelje.

Tradicionalna nagrada Neven, najstarija i najznačajnija nagrada u oblasti kulture za decu, ustanovljena je 1955. godine. Podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za mlade. Dodeljuje je organizacija Prijatelji dece Srbije u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige ili slikovnice i popularna nauka. Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuje se svake godine za izdanja štampana u prethodnoj godini. Dodelu ovogodišnje književne nagrade Neven podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.