Nebojša Maksimović 14. juna na Kolarcu

Nebojša Maksimović

Nastup pijaniste Nebojše Maksimovića 14. juna na Kolarcu

Pijanista Nebojša Maksimović nastupiće u sredu, 14. juna u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u okviru ciklusa Urednik-umetnik u gostima. Na programu su virtuozne kompozicije za klavir koje obuhvataju period od baroka do 20. veka.

Nebojša Maksimović (1979, Beograd) je počeo da svira klavir kada je imao dve godine, a sa četiri godine je započeo školovanje. Diplomirao je (1999) kao najbolji student klavira na FMU u klasi prof. Nevene Popović, a potom i magistrirao (2004) u istoj klasi sa najvišim ocenama. Magistrirao je i na Akademiji Santa Čečilija u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija (2006) sa najvišim ocenama kao stipendista Vlade Republike Italije. Doktorirao je na FMU (2009) u klasi prof. Nevene Popović, odbranivši prvi umetnički doktorat na toj instituciji.

Tokom školovanja je osvojio mnogobrojne značajne nagrade u zemlji i inostranstvu. Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji, za koje je načinio više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj (uključujući i celovečernje koncerte u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Sinagogi u Novom Sadu, Banskom dvoru u Banjaluci, Velikoj sali Parko dela musika u Rimu i drugim) kao i na festivalima kao što su BEMUS, A tempo, Dimitrion u Solunu, Opera Barga i Vilijam Volton u Italiji i mnogim drugim.

Njegov snimak sa solističkog koncerta u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine je postao Hit godine na Top listi klasične muzike Radio Beograda 2 za 2012. godinu. Nastupio je na gala proslavi 150. godišnjice Beogradskog Univerziteta (2013).

Na beogradskom Fakultetu muzičke umetnosti radi kao docent.

Ciklus koncerata Urednik-umetnik u gostima Centar za muziku organizuje već tri sezone. Na poziv Centra gostuju umetnici koji dugi niz godina nisu imali solističke koncerte u Velikoj dvorani. „Urednički deo“ njihovog nastupa se ogleda kroz izbor programa i gostiju sa kojima će nastupiti na koncertu. Nebojša Maksimović je u goste pozvao pijanistu Milana Miladinovića, kolegu sa Novosadske Akademije umetnosti, sa kojim će u četiri ruke izvesti Marš na slovenske teme P.I. Čajkovskog.

Ulaznice po ceni od 500 dinara su u prodaji na biletarnici Kolarca.

Ciklus koncerata su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Beograd.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *