Nebo nad Bitefom u Parizu

Medenica Bitef

Gostovanje Bitefa u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Pod sloganom Nebo nad Bitefom (1967-2017), Kulturni centar Srbije u Parizu će sa tri kulturna događaja promovisati 51. izdanje Bitefa.

Prvi u ovom nizu događaja jeste retrospektivna izložba plakata U susret 51. Bitefu, koja je otvorena 6. septembra, a koja predstavlja dijahronijski pregled pola veka trajanja festivala. Posredstvom 50 izloženih Bitefovih plakata u galerijskom delu pariskog srpskog kulturnog centra, smeštenog na Sen Martinu preko puta Muzeja savremene umetnosti Žorž Pompidu, posetiocima će se pružiti uvid u programske koncepcije i teorijske orijentacije Bitefa, sa težnjom da se prenese duh stalnog istraživanja mogućnosti novih pozorišnih tendencija. Plakate potpisuju renomirani umetnici – grafički dizajneri, art direktori i kreativne agencije i studija koji su svojim vizuelnim rešenjima plakata iskazivali Bitefovo traganje za izrazima koji pripadaju budućnosti pozorišne umetnosti.

Izložbu prati video prezentacija Događaj – Bitef (1967-2017) koja u formi kolažnog foto-prikaza takođe dokumetuje istoriju festivala. Osvrćući se na upečatljive i uzbudljive izvođače u proteklih 50 godina, među kojima su mnogi upravo gostujući na Bitefu stekli svetsko priznanje, foto-materijal video prezentacije izražava misiju festivala da prepozna dolazeće generacije umetnika, kao i kritičku svest i znanje selektora festivala, koji su umeli da vrednuju novine u svetu pozorišta i donosili ih u Beograd, a na taj način ih i pokazivali celom svetu, jer je ceo pozorišni svet, preko svojih reprezentativnih gostiju, uvek bio prisutan na Bitefu. Ove dve vizuelne prezentacije festivala osmislio je Bitefov autorski tim koji čine kustoskinja Vesna Bogunović, dizajnerka Jelena Stojanović i saradnik Nenad Šugić.

Najvažniji događaj promovisanja Bitefa u Parizu biće Panel: Bitef i francusko pozorište: pola veka povezivanja kultura, najavljen za 13. septembar. Na panelu će umetnički direktor festivala Ivan Medenica voditi razgovore o značaju i vrednostima zastupljenosti francuske kulture na Bitefu sa eminentnim francuskim pozorišnim delatnicima, koji su uvek bili dragi gosti festivala. Među njima će biti svetski priznat teatrolog i pozorišni kritičar, profesor Žorž Bani (Georges Banu), dugogodišnji prijatelj festivala, koji je otvorio 28. Kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara, održan u okviru prošlogodišnjeg, 50. jubilarnog Bitefa. Bani je tom prilikom, u prisustvu 150 kritičara iz 40 zemalja, posvedočio kako je kao mladi kritičar upravo na Bitefu bio u prilici da otkrije velike pozorišne avanture s kraja šezdesetih godina i zaključio da bi njegove studije bile nepotpune da nije prošao kroz Bitef. Na panelu će biti razgovora i sa zvezdom koreografije modernog plesa Karolin Karlson (Carolyn Carlson), jednom od najzaslužnijih za stvaranje plesnog izraza koji se danas naziva „savremena igra“, kao i sa miljenikom beogradske publike, režiserom Žorisom Lakostom (Joris Lacoste), kome će ovom prilikom biti uručena Specijalna nagrada Jovan Ćirilov prošlogodišnjeg 50. Bitefa za predstavu Suite N°2.

Kulturni centar Republike Srbije u Parizu osnovan je 1973. godine, da bi široj inostranoj javnosti predstavio bogatsvo i diverzitet naše kulture, kao i njenu otvorenost za plodan dijalog sa drugim nacionalnim kulturama. Od svog početka 1967. godine, u cilju predstavljanja prožimanja različitih formi scenskog izraza i izvođačkih kultura, Bitef se etablirao u porodici najznačajnijih svetskih pozorišnih festivala, u velikoj meri zahvaljujući svojoj otvorenosti za dijalog sa svetom. U istoriji Bitefa naročito je bio zastupljen kreativni dijalog i saradnja sa francuskim pozorištima. Na čvrste istorijske kulturne veze Bitefa sa Francuskom ukazuje i činjenica da je Mira Trailović, koja je sa Jovanom Ćirilovim osnovala Bitef, 1983. godine bila umetnička direktorka 20. Svetskog pozorišnog festivala u Nansiju (Festival mondial du théâtre de Nancy). Bitef je iz godine u godinu, tokom 50 godina svoga postojanja, bio platforma za interkulturalnu razmenu pozorišne misli, koja je jedino plodna ukoliko joj se obezbede prostori slobode. Ova prezentacija u Parizu ima za cilj da podseti međunarodnu javnost da je Bitef istrajao kao prostor umetničke slobode i da će nastaviti da pruža dobrodošlicu svim inovativnim pozorišnim umetnicima.

Ostalo je još malo vremena da obezbedite svoje ulaznice za svetski spektakl „Olimp“ – predstava od 24 sata. Nakon Antverpena, Berlina, Jerusalima, Atine, Avinjona i Tel Aviva, i beogradska publika će imati priliku da prisustvuje pozorišnom spektaklu Olimp – u slavu kulta tragedije – predstava od 24 sata, koji će 23. septembra od 18 časova svečano otvoriti 51. Bitef. Ulaznice po ceni od 4.500 dinara možete kupiti na blagajni Sava Centra, na svim ovlašćenim prodajnim mestima Eventima u Srbiji, kao i preko interneta.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Goethe Institut Beograd i Ambasada Švajcarske u Beogradu.

FOTO: Jovo Marjanović


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *