Moja Srbija

Mikica Zdravković

„Nebeski bend” u znak sećanja na Mikicu Zdravkovića

Pod pokroviteljstvom Doma omladine Kragujevac i udruženja Arsenal fest, grupa prijatelja i kolega iz kragujevačke rok scene, udružila se da Mikici Zdravkoviću u čast uradi obradu pesme „Nebeski bend”, koja u sebi nosi ogromnu poruku i simboliku, a koja spada u najpoznatije pesme grupe „Čovek bez sluha”, koji je Mikica uspešno i sa velikom ljubavlju predvodio.

Mikica Zdravković rođen je 1974. godine u Kragujevcu, gde je proveo svoj životni i radni vek. Kao dete grada ili „čaršijaner” kako je on to voleo da kaže, nepretenciozno i nekako spontano, još u svojim ranim mladalačkim danima je ušao u tokove urbanih dešavanja i vrlo brzo postao saradnik i radnik institucija koje se bave organizacijom kuturnih događaja. 

Sve ovo će ga pretvoriti u jedno od najprepoznatljivijih odgovornih lica kragujevačkog Doma omladine u Kragujevcu, kao i u jednog od osnivača i organizatora, po mnogima, najboljeg festivala u zemlji – Arsenal Festa; samim tim i u hodajuću znamenitost čitavog grada, jer malo je ljudi koji su Kragujavac zadužili na način svojstven samo Mikici.

U prethodne dve decenije, gotovo da ne postoji događaj, bilo da je u pitanju koncert, izložba, književno veče ili festival održan u Kragujevcu iza koga u velikoj meri nije stajao baš on.

U svoj grad je doveo stotine umetnika i izvođača iz sveta muzičke industrije čitavog regiona. Bilo u duhu istraživanja i ostajanja u modernim tokovima, bilo svirajući sa svojim bendovima „Čovek bez sluha” i „Vesele osamdesete” i on je posećivao mnoga mesta širom teritorije bivše Jugoslavije i postao najpoznatiji ambasador muzike i kulture svog rodnog grada.