Istorijski muzej Srbije

Nagrade najboljim fotografijama konkursa „Život u Srbiji u doba korone”

Istorijski muzej Srbije će u sredu, 1. juna, od 17 časova, u izložbenom prostoru Muzeja na Trgu Nikole Pašića, na čelu sa dr Dušicom Bojić, direktorkom Muzeja, svečano dodeliti nagrade i zahvalnice autorima najboljih fotografija na foto-konkursu „Život u Srbiji u doba korone”.

Foto-konkurs je bio otvoren u prethodne dve godine, nakon čega su kustosi Muzeja napravili izbor digitalnih fotografija koje će se trajno čuvati u Istorijskom muzeju Srbije.

Autori najboljih fotografija su: Ana Batrićević, Anđelka Arsenović, Darko Levnajić, Dragan Leleš, Dunja Mihajlović, Goran Drljača, Goran Sivački, Igor Gimboš, Irfan Ličina, Ivan Ivetić, Ivana Jelić, Ivana Karić, Josif Raspopović, Ljiljana Jaćimović Kovačević, Milica Gemović, Milica Mladenović, Miroslav Nešić, Slavoljub Macić, Tjaša Mikić, Olja Simović, Saša Savović, Snežana Bjelić, Srđan Garčević, Milan Radović, Vera Petrović i Slobodanka Kužeta.

Konkurs je pokrenut u želji da se dokumentuju i ovekoveče novonastale okolnosti izazvane pandemijom virusa Kovid-19 (izolacija, život pod maskama i drugim epidemiološkim merama), a u cilju stvaranja kolekcije digitalnih fotografija iz različitih krajeva naše zemlje nastalih od početka pandemije koje će ostati sačuvane kao autentično svedočanstvo o vremenu kroz koje smo kao društvo prolazili u protekle dve godine.

Konkurs „Život u Srbiji u doba korone” predstavlja početak formiranja Zbirke digitalne fotografije Istorijskog muzeja Srbije, koja će biti dopunjavana fotografijama na druge teme koje značajem i dokumentarnošću zavređuju da ostanu sačuvane u našem kolektivnom sećanju.

Istorijski muzej Srbije se zahvaljuje desetinama građana iz svih krajeva naše zemlje koji su se odazvali na foto-konkurs, kao amateri ili profesionalni fotografi, i poklonili Muzeju više od stotinu digitalnih fotografija.