Vesna Aleksić - Dugo mačje leto

Nagrada za najbolju dečju knjigu Vesni Aleksić

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu Nagradu za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu dobila je spisateljica Vesna Aleksić za roman Dugo mačje leto u izdanju Kreativnog centra.

Nagradu je dodelio žiri u sastavu: predsednik Franja Petrinović i članovi Goran Ibrajter i Vladimir Gvozden, a uručena je 3. marta 2022, na svečanom otvaranju Sajma knjiga u Novom Sadu.

Roman Dugo mačje leto autorke Vesne Aleksić, sa ilustracijama Mladena Anđelkovića, namenjen je mlađim osnovcima, ali će u njemu uživati i nešto stariji čitaoci, kao i njihovi roditelji. Glavni junak je Adam, dečak koji se sprema da krene u školu. Adam voli superheroje, siguran je u to da ga štite od raznoraznih velikih i malih pretnji i nevolja i zato njihove figure čuva na posebnom mestu u svojoj sobi. Ipak, pored svih tih neverovatnih junaka, Adam želi da ima i jednog sasvim posebnog superheroja – malog narandžastog mačka. Nažalost, kako to često biva, mama se ne slaže sa ovom Adamovom idejom i on gotovo da mora da se pomiri s tim da će mu detinjstvo proći bez željenog kućnog ljubimca.

Srećom, dečje želje najčešće pronađu neke sasvim neobične i tajne načine ostvarivanja, pa će tako u Adamov život jednog dana ušetati mačka. I to mama mačka, koja je na svet donela pet mačića. I dok će se njegova porodica, uz čitav svet, baviti temom opasnog virusa koji je paralisao našu planetu, Adam će se sasvim ozbiljno posvetiti brizi o ovim sićušnim i nejakim stvorenjima. Zbog te tajne misije uplešće se u niz zabavnih situacija, steći će i neke nove prijatelje, a njegova želja da poseduje sasvim posebno žuto mače dobiće neočekivan preokret.

„Ovaj roman govori o velikom raspustu 2020, koji je započeo još 15. marta zbog pojave pandemije izazvane virusom korona. Tom raspustu su se deca veoma obradovala, ali im je radost bila kratkog veka, jer su na raspust otišli svi – i roditelji, i bake i deke, i komšije… Potom su raspust pokvarila i mnoga druga ograničenja, ali, na sreću, počelo je da se dešava i nešto lepo. Pojavila se mačja porodica, tako da je neka tamo svetska epidemija smesta otišla u drugi plan, bar za decu”, objašnjava Vesna Aleksić.

Kroz ovaj roman autorka nam poručuje da, iako ne znamo šta nam budućnost donosi, možemo biti sigurni u to da će život neumitno nastaviti da se razvija i raste. Donosiće nam velike izazove, ali i sreću i mnogo toga drugog, ponekad sitnog, ponekad krupnog, ali podjednako neopisivo lepog. I sve će se to umnožiti i uvećati ukoliko budemo mogli i umeli te buduće dane da podelimo i proživimo s nekim – zajedno.

Izdavačka kuća Kreativni centar učestvuje na Međunarodnom sajmu knjiga, koji se održava od 3. do 10. marta 2022. na Novosadskom sajmu. Pored knjiga za decu i roditelje, na štandu izdavača biće izložena i pomoćna stručna literatura za vaspitače i profesore. Ljubitelji izdanja Kreativnog centra biće u prilici da iskoriste sajamski popust – cene knjiga snižene su i do 70%.