Nagrada Stojan Ćelić, umetnik, teoretičar i kritičar, akademik za 2020. godinu

Nagrada STOJAN ĆELIĆ, umetnik, teoretičar i kritičar, akademik za 2020. godinu

Nagrada STOJAN ĆELIĆ, umetnik, teoretičar i kritičar, akademik za 2020. godinu

Iako je pandemija odložila ovo, pa i mnoga druga dešavanja, Zepter muzej sa radošću objavljuje da su monografija i povelja, u uskom krugu a veoma svečano, uručeni dobitniku nagrade STOJAN ĆELIĆ, umetnik, teoretičar i kritičar, akademik, skulptoru Slavoljubu Caji Radojčiću u petak, 25. decembar 2020. pored skulpture Ručak S.Ć. na donjem spratu Muzeja, a da izložba i promocija knjige ostaju ipak za neka bolja vremena.

SLAVOLJUB RADOJČIĆ

Rođen u Beogradu 1942. godine, diplomirao (1965) i specijalni tečaj završio (1967) na Akademiji (danas Fakultet) likovnih umetnosti, na Vajarskom odseku kod profesora Miodraga Miše Popovića, u Beogradu. Na istoj je bio od 1971. do 2007. u svim zvanjima od asistenta do redovnog profesora za predmet Crtanje i vajanje.

MONOGRAFIJA

Monografija posvećena istaknutom vajaru i profesoru Univerziteta umetnosti Slavoljubu Caji Radojčiću, iz pera dvoje istoričara umetnosti – dr Ivane Simeonović Ćelić, direktorke MUZEJ-a ZEPTER i inicijatora objavljivanja serije ovih knjiga i Sava Popovića, uglednog stručnjaka za modernu i savremenu umetnost – predstavlja prvu sveobuhvatnu, sistematičnu studiju o kompletnom umetnikovom razvojnom putu, njegovom načinu rada, inspiracijama, poetici, izlaganjima, uspesima, ali i njegovom odnosu prema studentima i prema životu, porodici, kolegama i prijateljima, u najširem smislu.

Nagrada STOJAN ĆELIĆ, umetnik, teoretičar i kritičar, akademik za 2022. godinu 

O četvrtom dobitniku nagrade (da podsetimo: prvi dobitnik za 2016. godinu je slikar Bogoljub Boba Jovanović; drugi za 2018. godinu skuptor Milija Nešić; treći za 2020. skuptor Slavoljub Caja Radojčić) Upravni odbor MUZEJ-a ZEPTER (predsednica Bojana Burić, članovi: dr Irina Subotić, Dušan Otašević, Jelena Popović i pridruženi Ivana Simeonović Ćelić) je na svojim, u novembru i decembru, online sednicama raspravljao o mogućim kandidatima za nagradu i konačno se jednoglasno složio da to bude slikarka VJERA DAMJANOVIĆ.

OBRAZLOŽENJE

Četvrti dobitnik Nagrade STOJAN ĆELIĆ, umetnik, teoretičar i kritičar, akademik za 2022. godinu, Vjera Damjanović zastupa u našoj sredini sasvim osobit, prepoznatljiv vizuelni kôd. Umetnicu odlikuje duboko promišljen i pažljivo razrađen način transponovanja kompleksnih ideja u višeslojni likovni govor, vezan u bogato razrađene cikluse – istovremeno samostalne, ali i međusobno isprepletene. Posebnost Vjerinog likovnog jezika je u izvanrednom osećanju za taktilnost materijala – bilo da koristi gotov, poznat, uobičajeni materijal i nađene predmete ili onaj koji sama proizvodi, kao što je to lično rađen i bojen papir.

Obogatila je tradiciju modernizma korišćenjem kako dragocenih, izuzetnih materijala, tako i potrošnih predmeta naše svakidašnjice – na neverovatno senzibilan i neočekivan način spajanja, a sve u sledu razmišljanja koje se oslanja na bazična pitanja civilizacije. Nju interesuju simbolička pitanja egzistencije, odnosi ženskog i muškog principa, Erosu i Tanatosu, filozofski diskurs o životu ili ništavilu, materijalnom i duhovnom svetu, opipljivoj i snoviđenoj realnosti, tradiciji slova, pisane reči i knjige… Zadire i u vrednosti vere i u sumnje moći – jednom rečju, dotiče naše elementarne slojeve života i to sa dubokim emocijama i poniranjem u antropološki i sudbinski smisao.

Svoj prefinjen likovni govor kojim neguje tanane razlike i srodnosti u materiji, formi i boji, Vjera Damjanović je mogla da razvije i usavrši, pretpostavljamo, zahvaljujući velikoj erudiciji i potpori njenog profesora, akademika Stojana Ćelića u čijoj klasi je diplomirala na Odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Sigurni smo da bi njen profesor bio ponosan na Vjerina postignuća, a ona će svakako s dostojanstvom nositi Nagradu njegovog imena, kao najveće priznanje koje joj se zasluženo dodeljuje.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.