Moja Srbija

Petnica nacionalni dan davanja

NACIONALNI DAN DAVANJA: NABAVIMO SAVREMENU OPREMU ZA 1000 MLADIH INOVATORA IZ PETNICE

Srpski filantropski forum, pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Republike Srbije, organizuje Nacionalni dan davanja – dan kada svi građani, kao jedna zajednica, imaju priliku da se okupe oko jedne važne oblasti za naše društvo. Ovog Nacionalnog dana davanja doniramo za mlade talente i inovatore iz Istraživačke stanice Petnica.

Nacionalni dan davanja se održava 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog inovatora i filantropa koji je doprineo razvoju svoje zemlje i čovečanstva.

Petnica nacionalni dan davanjaZašto baš Petnica i kakvu opremu želimo da obezbedimo za mlade talente?

Petnica je mesto gde se pomeraju granice i ostvaruju potencijali naše najtalentovanije dece. Mesto gde stvaramo 1.000 novih Pupina, 1.000 novih inovatora koji će – ako im samo pružimo pravu priliku – dati doprinos Srbiji i svetu svojim naučnim otkrićima, istraživanjima i razvojem novih rešenja. Tokom tri i po decenije razvoja i rada IS Petnica je uspešno organizovala preko 3.500 raznovrsnih kurseva, kampova i seminara na kojima je učestvovalo više od 50.000 učesnika i oko 6.000 predavača i stručnih saradnika.

Želimo da i naša deca imaju priliku da radeći na savremenoj opremi, uz mentorstvo najvećih stručnjaka, otkriju da i u njihovoj zemlji ima mesta za inovacije, razvoj, uzbudljiva otkrića, i da im je ceo svet na dohvat ruke i u Petnici. Želimo da imaju pravo da pokušavaju, greše, ispituju i otkrivaju prirodni svet, kao i njihovi vršnjaci širom sveta.

Petnica nacionalni dan davanjaSpektometar HITACHI X-Met8000 je multifunkcionalni uređaj koji jednostavno i brzo identifikuje hemijske supstance i jedinjenja uzoraka. Poseban je po tome što ne oštećuje ispitivani materijal prilikom analize – to znači da možete bezbroj puta da ponovite ispitivanje, da isti očuvani uzorak koristite da potvrdite nalaze i kredibilitet svojih istraživanja. Još važnije, on omogućava srednjoškolcima i studentima da samostalno istražuju bez ikakve bojazni, a koristi se u biomedicini, geologiji, ekologiji, astronomiji, hemiji, arheologiji, kao i za ispitivanje boja i pigmenata na umetničkim delima i kulturnim spomenicima.

Živimo u zemlji prepunoj talenata – ali nam je potrebna vaša pomoć da ona postane još plodnije tlo za mlade naučnike i inovatore. Omogućimo zajedno mladim Petničarima da uče i ostvare svoje potencijale – kako bi oni sutra promenili našu zajednicu na najbolji način.

Nacionalni dan davanja je inicijativa Srpskog filantropskog foruma sa misijom razvoja kulture davanja u Srbiji. Srpski filantropski forum realizuje inicijativu u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji realizuje Fondacija „Ana i Vlade Divac“ uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj. Projekat se realizuje u partnerstvu sa Trag fondacijom, Catalyst Balkans, Smart kolektivom, Forumom za odgovorno poslovanje i Privrednom komorom Srbije.

O Srpskom filantropskom forumu saznajte više na: www.srpskifilantropskiforum.org

O projektu Donacije.rs saznajte više na istoimenom sajtu.