Duo Moderato

„Muzikom kroz muzeje Vojvodine” i „Beogradski gudački kvartet”

Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” su, u saradnji sa partnerskim muzejskim ustanovama u Vojvodini i uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, inicirali realizaciju ciklusa koncerata „Muzikom kroz muzeje Vojvodine”.

Ovaj ciklus predstavlja svojevrsni razvoj ciklusa koncerata „Muzikom kroz muzej”, koji se već dve godine realizuje u Istorijskom muzeju Srbije i plod je želje da se i publici u muzejskim ustanovama širom Vojvodine predstave atraktivni programi popularne i klasične muzike u izvođenje renomiranih muzičara.

Na prvom koncertu u petak, 2. septembra, u 20 časova, u Narodnom muzeju Kikinde, nastupiće „Beogradski gudački kvartet”, koji čine Nevenka Tatić, violina, Vladimir Vasiljević, violina, Ivana Gladović-Erčić, viola i Dušan Stojanović, violončelo.

Na programu su kompozicije Hendla, Mocarta, Borodina, Mokranjca, Gardela, Pijacole i Brubeka, a pored njih, kao osobenost svih koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzeje Vojvodine”, biće izvođena i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Tokom septembra slede nastupi dua „SHAKE & SPEAR” (violinista Ivan Simeunović i pijanista Milivoje Veljić) 10. septembra, u Gradskom muzeju pri Kulturnom centru u Bačkoj Palanci i kamernog ansambla „Duo moderato” (gitarista Milan Ignjatović i violončelistkinja Jasmina Mima Vrbanić) u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici, 26. septembra.

Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertima ciklusa „Muzikom kroz muzeje Vojvodine” biće u prilici da pogledaju koncerte na ju-tjub kanalu Istorijskog muzeja Srbije.

Istorijski muzej Srbije je nedavno dobio i značajno priznanje – nagradu „Muzika klasika” za 2021. godinu u kategoriji „Organizator godine” za predanost i zalaganje u popularizaciji ciklusa „Muzikom kroz muzej” u prethodnoj koncertnoj sezoni.