MOBILNA METEOSTANICA

Rashladi grad

MOBILNA METEOSTANICA

Pokretna meteostanica i demonstratori Centra za promociju nauke stigli su u subotu i nedelju na Adu Ciganliju, Savski i Dunavski kej, uz poziv građanima da daju svoje konstruktivne predloge u borbi protiv posledica klimatskih promena u Beogradu

Tokom vikenda, Centar za promociju nauke gostovao je sa svojom malom meteorološkom stanicom na nekoliko lokacija u Beogradu, sa ciljem da uključi građane u konstruktivnu borbu protiv posledica klimatskih promena u našem gradu.

U subotu, 10. oktobra, od 12 do 14 časova, kod popularnog „Stounhendža” na Adi Ciganliji, Beograđani su imali prilike da se informišu o klimatskim izazovima, ali i da sami učestvuju u obeležavanju mesta u gradu na kojima ih vrućina pogađa i predlažu moguća poboljšanja i mere zaštite od sunca. Istoga dana, meteostanica stigla je i na Savski kej, u blok 70, a u nedelju, 11. oktobra, meteostanica je gostovala na Zemunskom keju, gde su demonstratori Centra od 12 do 15 časova razgovarali sa prolaznicima i beležili njihove utiske o klimatskim izazovima u gradu.

Ova akcija je deo projekta TeRRIFFICA, koja za cilj ima što veće uključenje građana u borbu protiv klimatskih promena, a njegova glavna smernica jeste da pokrene građane da i sami budu naučni istraživači, što postaje sve važnija praksa kada je reč o pojavama koje se tiču svih nas i neposrednog okruženja u kome živimo.

Pokretna mini meteorološka stanica, mobilna stanica za mapiranje, prvi put je predstavljena tokom avgusta u akciji „Rashladi grad”, koja se nastavlja i kroz ostale sezone. Stanicu je osmislila i dizajnirala arhitektkinja Mirjana Utvić iz CPN-a: ona građanima pruža informacije o sadržaju i funkcionisanju onlajn alata za mapiranje, uz osnovne informacije o vremenu, klimi i klimatskim promenama. Takođe, građani se na lokaciji na kojoj je postavljena stanica upoznaju sa raznim mogućnostima kako svojim aktivnostima mogu da utiču na stvaranje kreativnih i inovativnih rešenja koja će pomoći u borbi protiv klimatskih promena.

U petak, 9. oktobra, mobilna stanica za mapiranje gostovala je i na Festivalu Mikser, gde je bio predstavljen projekat TeRRIFFICA i akcija „Rashladi grad” u kontekstu građanske nauke i njihovog uključivanja u važne naučne i društvene teme.

Foto: Marko Risović

Ako tražite smeštaj u Srbiji, pozivamo vas da posetite i portal www.SobeiApartmani.comОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *