Micićev kofer

Micićev kofer u DKSG-u

Četvrtak, 29. april, Kvadrikula, Mala sala, 18 časova

MICIĆEV KOFER

Režija: Slobodan Simojlović

Srbija, 2010, 72

U ovom ciklusu biće predstavljeni domaći dokumentarni filmovi koji za temu imaju biografije vanvremenskih likovnih umetnika sa naših prostora, grandioznih figura naše istorije umetnosti i pedagogije.

Posle tragične smrti mladog multimedijalnog umetnika Dragana Ve Ignjatovića, njegovi prijatelji veruju kako ih je umetnik zavetovao da sprovedu u zamisao jednu njegovu ideju.

Ignjatović je bio opsesivno vezan za biografiju i delo Ljubomira Micića, srpskog pesnika, idejnog tvorca Zenitizma i jednog od najznačajnijih pokretača evropske avangarde dvadesetih godina prošlog veka. Ceduljice, zapisi i video snimci, pronađeni u sobi pokojnog Dragana, postaju sekvence filma o Miciću.

Ova godina je jubilarna godina u kojoj se obeležava 100 godina od osnivanja umetničkog pravca Zenitizam i 50 godina od smrti njegovog idejnog tvorca i osnivača Ljubomira Micića. Takođe, dokumentarni film „Micićev kofer” je i dirljiva posveta Draganu Ve Ignjatoviću i na jedan lirski, intiman način, iz ugla reditelja koji mu je bio i kum i prijatelj, osvetljava posebnu vezu između ova dva umetnika.