Moja Srbija

Despotovi daniMeđunarodni viteški festival „Despotovi dani”

27-28. avgust

Udruženje SVIBOR i Turistička organizacija Beograda organizuju Međunarodni viteški festival „Despotovi dani”, koji će se održati 27. i 28. avgusta, u Beogradskom viteškom parku na Dunavu, kod Palate Srbija, sa blagoslovom Srpske pravoslavne crkve.

Manifestacija je posvećena očuvanju srpske istorije, tradicije i kulture iz doba despota Stefana Lazarevića. Održava se na veliki hrišćanski praznik Uspenje Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu, budući da je utvrđenje prvoprestonog grada Beograda despot Stefan posvetio Presvetoj Bogorodici.

Despot Stefan Lazarević je bio čuven po svojim viteškim veštinama i nosilac zlatnog ordena Pobeđenog zmaja koji mu je dodelio mađarski kralj Sigismund.

Manifestacija je međunarodnog karaktera u kojoj učestvuju vitezovi iz Srbije i Mađarske, i obuhvata smotru srednjovekovnog umetničkog, zanatskog i kulturnog stvaralaštva.

Posetioci će imati priliku da vide viteške borbe i nadmetanja, izložbu slika i ikona sa viteškom tematikom, čuju stručna predavanja o istoriji i arheologiji srednjovekovnog Beograda i despotu Stefanu Lazareviću, učestvuju u radionicama starih zanata (krasnopis, bareljef, oružarstvo, oklobdžijstvo, kulinarstvo…), dok će najmlađi moći da uživaju u školi viteških igara za decu i obuci za male vitezove.

Ulaz na festival je besplatan.