Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Festival pozorišta za decu

24. izdanje jednog od najpriznatijih svetskih pozorišnih festivala za decu

Ovogodišnji, 24. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici održaće se od 24. do 29. septembra, a u zvaničnoj selekciji biće prikazano 16 predstava iz celog sveta.

Jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina predstaviće najrelevantnije predstave za decu iz celog sveta, uz respektabilan naučni segment, ali i raznovrsne prateće sadržaje: filmski program, izložbe, radionice, promocije knjiga, program na centralnom gradskom trgu… Tokom šest dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije, kao i ambasadore, predstavnike inostranih kulturnih centara i medijskih kuća.

Festival je u jednakoj meri okrenut opštoj i stručnoj javnosti, u nameri da, s jedne strane, pruži kvalitetne umetničke i kulturne sadržaje i aktivnosti za decu i mlade, a da, s druge, kroz teatrološke konferencije i izdavačku delatnost, u saradnji sa stručnjacima iz celog sveta, razvije platformu za podizanje kvaliteta i unapređenje pozorišne umetnosti za decu i lutkarstva, pre svega u Srbiji, ali i šire.

Za učešće u takmičarskom programu predstojećeg festivala i ove godine vladalo je izuzetno veliko interesovanje, uprkos nepovoljnim uslovima (pozorišne trupe same snose putne troškove) koji su posledica značajnog smanjenja budžeta: prijavljeno je čak 230 predstava iz 46 zemalja, sa svih kontinenata.

Selektor Slobodan Marković je u zvaničnu selekciju uvrstio 16 predstava, koje će od 25. do 29. septembra biti izvedene u Dečjem pozorištu Subotica, Pozorištu „Deže Kostolanji“ i Narodnom pozorištu – scena „Jadran“. Svaka od predstava biće izvedena na izvornom jeziku.

Festival će dodeliti sledeće nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini; nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu muziku; nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju. O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.

Na svečanom otvaranju festivala, 24. septembra od 20 časova u Narodnom pozorištu – scena „Jadran“, biće uručene međunarodne nagrade za životno delo „Mali princ“, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Ovogodišnji dobitnici nagrada su Ljubica Beljanski-Ristić, naš cenjeni dramski pedagog i vizionar u oblasti dečje edukacije i Boris Goldovski, čuveni ruski istoričar i teoretičar pozorišta, pozorišni kritičar, dramaturg, scenarista i pedagog.

Tokom trajanja festivala u Medija centru hotela Patria u Subotici biće održan program pod nazivom „Večeri sa dobitnicima Nagrade za životno delo Mali princ“, u okviru kojih će, u dva odvojena dana, laureati razgovarati sa prisutnom publikom i gostima festivala na različite teme koje se dotiču njihovog impresivnog dela, uz akcenat na stvaralaštvu za decu.

Međunarodna nagrada „Mali princ“, o čijim dobitnicima odlučuje Savet Festivala, dodeljuje se u obliku umetničke skulpture istaknutog crnogorskog vajara Mije Mijuškovića, ispod Nehaja (Sutomore, Crna Gora). Festival svake godine izabranim istaknutim umetnicima i naučnicima dodeljuje ovu nagradu za životno delo: jedan dobitnik je iz inostranstva, a drugi iz Srbije.

Prošle godine nagradu „Mali princ“ dobili su Zoran Hristić, naš proslavljeni kompozitor i Mimo Kutikio, poznati italijanski pripovedač, glumac i pozorišni reditelj.

Među dobitnicima ove cenjene nagrade, koju festival dodeljuje od 2000. godine, između ostalih su i Branko Milićević Kockica (2007), Henrik Jurkovski (2000), Ljubivoje Ršumović (2006), Minja Subota (2015), Džim Gembl (2008), Timoti Džon Bajford (2014), Edi Majaron (2006), Donka Špiček (2012), Nikolaj Naumov (2010), Pančo Pančev (2015), Jozef Krofta (2002), Radoslav Lazić (2004), Srboljub Lule Stanković (2000), Milenko Misailović (2001) i drugi ugledni stvaraoci za decu.

U okviru ovogodišnjeg festivala, a u saradnji sa Pozorišnim muzejem Vojvodine biće, po deveti put, organizovan i Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade. Ove godine pristiglo je 38 predloga radova iz 21 zemlje sveta, a naziv konferencije koja će se održati u okviru ovogodišnjeg Foruma je „Rediteljska tumačenja književnog/dramskog teksta za decu i mlade: Problem granice tumačenja“. Forum predstavlja veoma značajan segment Festivala i deo je projekta pod vođstvom prof. dr Henrika Jurkovskog, započetog 2009. godine.

Svi programi festivala besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici nametnuo se najširoj teatarskoj javnosti već od samog početka – zahvaljujući, pre svega, mudro i temeljno koncipiranim osnovnim programskim načelima i principima – kao jedan od najuglednijih evropskih, ali i svetskih festivala, zauzimajući, tako, predvodničko mesto na prostorima zapadnog Balkana.

Zasnovan na visokim dometima savremene estetike pozorišta, usmerene i okrenute biću i percepciji mladog gledaoca, Festival je ponuđenim repertoarom i te kako doprineo afirmaciji ukupne evropske i svetske stvaralačke misli u ovoj oblasti. On je umeo da uoči, prepozna i prezentuje sudu najšire javnosti sve ono do čega je danas stalo stvaraocima u pozorištima za decu. Stoga njegove 23 godine i učešće 570 dramskih ansambala iz 46 zemalja sveta zapravo jesu ne pregled, nego prilog istoriji i antologiji svetskog lutkarstva i pozorišta za decu, što ga jasno i nedvosmisleno imenuje i karakteriše kao jednu od najznačajnijih nacionalnih manifestacija kulture Republike Srbije – daleko van njenih granica.

Podsetimo, idejnom tvorcu i direktoru Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Slobodanu Markoviću je u maju mesecu ove godine, prilikom svečanog otvaranja 30. Međunarodnog pozorišnog festivala „Valiska“ u Lomži, uručeno visoko odlikovanje za zasluge za poljsku kulturu, koje dodeljuje Ministarstvo kulture i nacionalne baštine Republike Poljske. Ovo je najnovije u nizu značajnih priznanja koje su direktor Slobodan Marković i Festival dobili tokom poslednjih godina.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *