Maxi i Tempo u saradnji sa Bankom hrane – DONACIJA VIŠKOVA HRANE

Maxi Tempo Donacija viškova hrane

PRVI PUT U SRBIJI DONACIJA VIŠKOVA HRANE

Trgovinski lanci Maxi i Tempo u saradnji sa Bankom hrane svakoga dana obezbeđuju voće i povrće za 8000 ljudi

Beograd, 17. Jul 2016 – Tokom predhodne godine trgovinski lanci Maxi i Tempo osmislili su program donacije viškova hrane kojim se svakog dana obezbeđuje voće i povrće za ishranu 8.000 najsiromašnijih građana Srbije. Zahvaljujući saradnji sa nevladinom organizacijom Banke hrane Beograd kroz program „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, Maxi i Tempo su od početka projekta donirali više od 1.000 tona voća i povrća.

U Srbiji se procenjuje da 26,1 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, što je u proseku četvrtina ukupne populacije, a nemaštinom su pogođena i deca mlađa od 14 godina. U Evropi taj procenat je niži samo za jedan odsto i iznosi 25 odsto, dok se 90 miliona tona hrane baci. Inicijalnom saradnjom sa Bankom hrane Beograd kroz ovaj projekat, Delez Srbija pravi prve korake u cilju pomoći rešavanju problema siromaštva i gladi efikasnim korišćenjem viškova hrane na način koji se godinama primenjuje u Evropi.

„Nakon što smo doneli odluku da u našim prodavnicama nudimo isključivo prvu klasu voća i povrća, došlo je do povećanja otpisa hrane koja je kvalitetna i jestiva. Kao najveći maloprodavac u zemlji, kod koga namirnice kupuje gotovo svaki građanin Srbije, osećamo potrebu da obezbedimo hranu i za one koji nemaju. Kroz ovaj projekat mesečno doniramo više od 55 tone svežeg voća i povrća i na taj način omogućavamo da pomoć zaista stigne do onih kojima je najpotrebnija.“ kaže Nikola Papak, menadžer za odnose s javnošću kompanije Delez Srbija.

U ovom trenutku 175 prodavnica kompanije Delez Srbija, formata Maxi i Tempo, na kraju svakog dana odvaja deo voća i povrća koje se ne proda i, posredstvom Banke hrane i partnerskih organizacija, donira siromašnim porodicama i pojedincima.

„Drago nam je što smo saradnju koju imamo sa Delezom u proteklih osam godina, kroz redovne donacije osnovnih životnih namirnica sada podigli na još viši nivo. Ova vrsta pomoći je jedinstvena jer obezbeđuje hranu svakog dana, za veliki broj ljudi. Partnerske organizacije same dolaze u prodavnicu koja im je dodeljenja, preuzimaju voće i povrće i distribuiraju korisnica, čime je lanac maksimalno efikasan“, kaže Milana Blažić u ime Banke hrane.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

1 komentar

 • Postovani
  Kao udruzenje roditela dece sa autizmom, ovim putem Vam se obracamo za pomoc. Kako su vecina nasih clanova samohrani roditelji ili korisnici socijalnih usluga, svaka pomoc svakoj porodici bi dobro dosla.
  Nase udruzenje broji oko 40 clanova i bilabi nam cast da mozete da spremite toliko paketa raznih proizvoda-artikala da mozemo da pomognemo roditeljima u teskoj situaciji sa autisticnom decom.
  Srdacno
  Udruzenje „Svoj svet“
  svojsvet.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *