Maštarije i sanjarenja

Katja T

Katja T – izložba „Maštarije i sanjarenja“

U petak, 17. marta, u 19:30 časova, u Kulturnom centru „Hadži Ruvim“ u Lajkovcu, biće otvorena samostalna izložba „Maštarije i sanjarenja“ umetnice Katje T.

„Maštarije i sanjarenja“ biće predstavljene i beogradskoj publici početkom aprila, u novom prostoru Pokret concept store – a, u ulici Čika Ljubina broj 7.

Katja TKatja T. je svoje interesovanje i veštine u umetnosti pronašla prvo u ilustracijama ruskih bajki koje su joj čitane pred spavanje, a potom ih dalje razvijala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva.

Do sada je učestvovala na preko 20 grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu, redovni je član više likovnih kolonija, a od maja 2016. godine, njene ilustracije su izložene u galeriji „Mala galleria“, u Filadelfiji, SAD. U januaru 2017. predstavila se beogradskoj publici samostalnom izložbom „Ciganka mi je gledala u dlan“.

Pored klasičnog slikarstva, u kom najviše uživa, radila je i na instalaciji „Inspiracija Beograd“, švedskog umetnika Jacoba Dahlgrena 2012, bila autor slika u reklamnim kampanjama Canyon Serbia 2014, kao i kompanije New Balance Serbia 2016. Njene ilustracije su objavljene u knjizi pesama za decu „Knjiga puna duše“, R. Šarenac, u časopisima „KuŠ“ i „Poplava“, koji je bio u okviru programa „Art of Times of need“.

Živi i slika u Beogradu.

U radovima Katje T. nailazimo na jedan raskošno obojen univerzum, kroz koji nam umetnica saopštava sopstvena raspoloženja i doživljaj sveta, vodeći nas kroz mnoštvo motiva inspirisanih staroslovenskom mitologijom, ruskim bajkama, florom i faunom, ćilimima čije geometrijske šare Katja uklapa sa floralnim elementima, gradeći udobne ambijente u kojima se možemo izležavati i čitati bajke. U Katjinim radovima sve je moguće. Iz njenih srca vire kriške pomorandži, rascvetavaju se cvetovi, morske zvezde i korali obgrlili su brežuljke srca. Realni svet Katju zanima tek onoliko koiliko je potrebno da iz njega usvoji pojedine zakonitosti o izgledu stvari, kako bi ih kasnije sa lakoćom pretvorila u nešto svoje, intimnije, nežnije, razigranije. Njene ilustracije uglavnom su dekorativnog karaktera i njihova dvodimenzionalnost ističe talenat da se repeticijom i umnožavanjem motiva dočaraju čiste slikarske vrednosti. Neke od ilustracija, uglavnom onih zaokupljenih mitološkim temama, grade prostornu dubinu i scene su smeštene unutar određenih prirodnih ambijenata. One su više naklonjene pripovedanju nego saopštavanju raspoloženja, te samim tim imaju razvijen mizanscen. Takođe, jedan od važnijih motiva, jeste motiv vode. Prema Katjinim rečima, njene tirkizne refleksije i prozirnost podstaknute su lakoćom sopstvenih snova. U slikama gde je ovaj motiv dominantan, stiče se utisak laganog talasanja i prelamanja svetlosti, sporog letnjeg dana, donetog vešto impresionistički. Umetnička i tematska doslednost karakteriše rad ove umetnice koja svoje maštarije i sanjarenja pušta da se rascvetavaju putem njenih slika.
Tanić Aleksandra, istoričar umetnosti


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.