Moja Srbija

Leto na GardošuLetnje veče u malom gradu Zemunu. Živo je i puno naroda koji se, osvežen povetarcem i opijen mirisom Dunava, lagano penje ka Milenijumskoj kuli, poznatijoj kao kula Gardoš. Svi umiveni, namirisani, doterani, deca obučena u belo i novo. To znači da je letnja scena otvorena i da je manifestacija Leto na Gardošu podigla svoju zavesu.

Nekada su na ovom mestu održavani bokserski mečevi sportskog društva „Jedinstvo“ iz Zemuna, sve dok nije izgrađena sportska hala „Pinki“. Prema rečima Đorđa Aćimovića, počasnog predsednika kluba „Gardoš“, scena je nastala za vreme gradonačelnika Branka Pešića, koji je bio veliki zaljubljenik u boks. Tadašnji savet je, takođe, smatrao da je ambijentalni sadržaj, sa kulom i bedemima, eventualno pogodan za igranje Šekspirovih drama, ali ne i drugih dramskih oblika, jer se scena nalazi u blizini groblja.

Ipak, više od decenije, ova manifestacija privlači veliki broj posetilaca koji su imali prilike da isprate nastupe mnogih velikana našeg glumišta i muzičke scene.

„Leto na Gardošu“ je manifestacija koja se održava godinama unazad, a svake godine je sve posećenija. Prvi put ove godine, posetioci letnje pozornice moći će da uživaju u bioskopu na otvorenom, a u avgustu ih očekuje i svetska premijera jednog holivudskog filma koji će biti veliko iznenađenje – kaže za „Moju Srbiju“ Miloš Bubnjević, direktor Turističkog centra Zemun.

On ističe da je program prilagođen svim uzrastima i da scena može da primi oko 600 gledalaca. Cene karata će petkom i subotom iznositi 200 dinara, dok je nedeljom ulaz za decu besplatan, a pratioci plaćaju kartu po ceni od 100 dinara. Ponedeljkom je ulaz za sve besplatan.

Ovogodišnju kulturnu manifestaciju, otvoriće 11. jula pretpremijera pozorišne predstave „Pazi s kime spavaš“, sa Mirkom Vasiljević u glavnoj ulozi, a dečja predstava „Peđolino“ i film „Ustajala voda“, 7. septembra, zatvoriće festival do sledećeg leta.

Prvi put, ove godine, posetioci festivala moći će da uživaju u programu letnjeg bioskopa, kao i u brojnim radionicama – glumačkim, ekološkim, slikarskim i drugim, i to zahvaljujući ovogodišnjiem partneru Opštine Zemun, Frenzi films d.o.o. „Uz ogromnu podršku Turističkog centra Zemun, ove godine pravimo programski iskorak i nadamo se da ćemo zadovoljiti publiku“, ističe Predrag Đorđević, organizator i selektor festivala.

Zainteresovani karte mogu nabaviti na blagajni letnje scene sat vremena pre početka predstave ili filmske projekcije, na Eventimovim blagajnama, kao i u knjižarama Delfi i Laguna.

Biljana Antić

 

Program Leta na Gardošu 2014.
11.7. OTVARANjE – pretpremijera pozorišne predstave „Pazi s kime spavaš“,
12.7. film „Zatvorenici“
13. 7. dečja predstava „Šuma čuda“ , film „Džo“
14. 7. SLIKARSKA RADIONICA
18. 7. film „Najbolja ponuda“
19. 7. veče stend-ap komedije
20. 7. dečja predstava „Vukašin i crvenkapa“, film „Lepotica i zver“
21. 7. SLIKARSKA RADIONICA 2
25. 7. film „Šta smo bogu zgrešili“
26. 7. pozorišna predstava „Gledanje“
27. 7. dečja predstava „Boće zloće“, film „Samo ljubavnici opstaju“
28. 7. EKOLOŠKA RADIONICA
1.8. film „Iks men – dani buduće prošlosti“
2. 8. koncert grupe „Ničim izazvan“
3.8. dečija predstava „Šrek“, film „Zatvoreni slučajevi“
4. 8. GLUMAČKA RADIONICA
8. 8. film „Kradljivica knjiga“
9. 8. pozorišna predstava „Pukla bruka“
10. 8. dečija predstava „Jezik za zube”, film „Džimi Pi“
11.8. GLUMAČKA RADIONICA 2
15. 8. film „Planeta majmuna – Revolucija“
16. 8. koncert „SERBIAN DžEZ BRE!“
17. 8. dečija predstava „Zakon šume“, film: „Plan bekstva“
18. 8. RADIONICA „Šta je to orijentiring?“
22. 8. film: PREMIJERA NA GARDOŠU
23. 8. pozorišna predstava „Cimet i vanila“
24. 8. dečija predstava „Četiri čarobne reči”, film „Poslednja bitka“
25. 8. VAJARSKA RADIONICA
29. 8. film „Grand Budapest Hotel“
30. 8. koncert „Čutura i prijatelji“
31. 8. dečija predstava „Magareći princ”, film „Nevidljiva žena“
1. 9. RADIONICA borilačkih veština
5. 9. film: „Moj život sa Liberačijem“
6. 9. muzički šou „Di Džej Dži i Džiberi“
7. 9. -ZATVARANjE dečija predstava „Peđolino”, film „Ustajala voda“