Ilustracija, Zig Zaga i Roda Boda

Kreativni centar: Zig-Zaga i Roda Boda

Slikovnica Zig-Zaga i Roda Boda, objavljena u izdanju Kreativnog centra, donosi priču o hrabrom poduhvatu dvoje sasvim posebnih i neobičnih prijatelja. Mala albino zebra i rodac koji ne može da leti junaci su prve knjige za decu autorke Marije Pavlović. Slikovnica je deo serijala Nađemo se na sredini! i namenjena je uzrastu predškolaca. Uz posredovanje roditelja, kao i drugih članova porodice koji su sastavni deo čitalačkog tandema u ovom uzrastu, u njoj će svakako moći da uživaju i mlađi čitaoci.

Junaci ove slikovnice, zebrica Zaga i rodac Boda, razlikuju se od svojih drugara i drugarica, ali to njima nimalo ne smeta. Njih muče sasvim drugačije brige – oni sanjaju velike snove, mnogo veće od onih koje sanjaju njihovi pernati i štraftasti prijatelji. Zaga želi da konstruiše avion, kojim će leteti po svetu, a Boda pokušava da napravi leteći ćilim, na kojem će njegova porodica udobno putovati do porodičnog doma na severu. Ali u toj nameri i jedno i drugo će se suočiti sa gotovo nepremostivim preprekama. Prilikom jednog sasvim slučajnog susreta otkriće da mogu da pomognu jedno drugom i tako zajedno ostvariti svoje snove. U tom poduhvatu priskočiće im u pomoć i svi njihovi prijatelji.

Jednostavnim stilom sa puno duha i lakoće Marija Pavlović vodi čitaoce kroz priču koja se bavi prilično osetljivom temom i pokazuje nam, pre svega, da možemo biti različiti na mnogo načina. Pored toga, kao što i očekujemo od svake dobre slikovnice, ona otvara i brojne druge, veoma važne teme za razgovor i razmišljanje. Stoga se veruje da će zebrica Zaga i njen drugar Boda vrlo brzo osvojiti srca najmlađih čitalaca, kao i njihovih roditelja.

„Ova slikovnica se najviše bavi željom da se pojam ’normalnost’ zameni pojmom ’posebnost’, odnosno, potrebom da prestanemo da govorimo o tome šta je normalno, već šta je posebno kod svakog od nas i kako sve te posebnosti mogu da funkcionišu zajedno. Dvoje protagonista koje pratimo kroz priču sa obe strane slikovnice ’nađu se na sredini’, odnosno kroz saradnju i podršku zajednice uspevaju da reše određeni problem ili ostvare svoje fantastične snove. Ideja je da svako dete koje čita ovu knjigu može da shvati lepotu i hrabrost mašte i prihvati sebe i sve oko sebe u svim svojim različitostima”, ističe autorka Marija Pavlović.

Priču o Zig-Zagi i Rodi Bodi ilustrovao je sada već iskusni ilustrator Nemanja Ristić. Savršeno zanatsko umeće uz očiglednu ljubav i pažnju koje je poklonio malim junacima ove priče, rezultirali su dinamičnom slikovnicom savremenog likovnog izraza kojoj će se deca rado vraćati. Pored izuzetno simpatične interpretacije karaktera Zage i Bode, malo poigravanje formom stripa donelo je dodatno osveženje ovoj slikovnici.

Prema najavi autorke Marije Pavlović, slikovnica o Zagi i Bodi trebalo bi da je prva knjiga u serijalu pod nazivom Nađemo se na sredini! Serijal će se baviti aktuelnim temama poput onih koje se tiču ravnopravnosti, poštovanja različitosti, potrebe za akcijom i iznalaženjem zajedničkih rešenja za različite probleme. U skladu sa tim, slikovnica je zamišljena tako da nam sa jedne strane donosi Zaginu, a sa druge Bodinu priču, te se ova mala knjiga može okretati poput peščanog sata i čitati sa obe strane. Na taj način poruka o „susretu na sredini”, pored one idejne, našla je i svoju praktičnu primenu u samoj formi knjige što će predstavljati dodatnu zanimljivost za buduće čitaoce.

Pogledajte video za knjigu: