Кatarina Đurić - Veoma Visoka Veštica

Kreativni centar: Veoma Visoka Veštica

Veoma Visoka Veštica pravi divne bukete od žbunja i sprema veoma ukusne kolače, ali nije baš vešta u pravljenju čarobnih napitaka. Jednom joj je greškom neki tajni sastojak zalutao u medenjake. Кada je gricnula jedan od njih, smanjila se toliko da je postala sitna poput pečurke u travi…

Zaboravite na sve ono što ste do sada znali o vešticama. Na sve one pogrbljene starice koje vrebaju decu u mraku, na njihove kukaste noseve i grozne bradavice na licu i upoznajte se sa jednom sasvim simpatičnom vešticom devojčicom. Ona je junakinja najnovije knjige koja se pojavila u ediciji Od čitanja se raste, pod nazivom Veoma Visoka Veštica, u izdanju Kreativnog centra. U pitanju je prva knjiga za decu autorke Кatarine Đurić, koja je ovu priču napisala i ilustrovala.

Ova veštica je, nasuprot nama poznatim zlim staricama, mlada i uz to veoooma, veoma visoka. Viša je čak i od najvišeg drveta u šumi. Njeno lice uokvireno je nemirnim loknama i krase ga sitne pegice. Uvek je nasmejana, voli da se druži i obožava slatkiše. Pa iako je veoma spretna u kuhinji kada pravi kolače, njeni čarobni napici nisu baš najbolji. Poigrava se receptima, stalno nešto greši i zbog toga se njena drugarica Sova neprekidno ljuti.

Jednom prilikom ta nemarnost uvalila ju je u veliku nevolju – jedan pogrešan sastojak i njeni omiljeni medenjaci učinili su da se smanji toliko da je jedva premašivala vlati trave u svojoj voljenoj šumi. Nevolja se pretvorila u pravu avanturu kada su joj u pomoć priskočili verna drugarica Sova i jedan hrabri miš.

Кnjigu o Veoma Visokoj Veštici napisala je mlada autorka Кatarina Đurić, a njena posebnost skriva se u tome što je Кatarina prvenstveno ilustratorka. Кatarina Đurić piše s lakoćom i vedrinom koja zrači iz svake njene rečenice. Šali se na račun simpatične veštice, a negde između redova možemo i da naslutimo da ima mnogo toga zajedničkog sa svojom junakinjom, što priči daje dodatni šarm.

Кatarina Đurić je rođena 1995. godine u Šapcu. Nakon završene Šabačke gimnazije upisuje Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu, a četvrtu godinu završava na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan. Po zanimanju je grafički dizajner, ali od malih nogu najviše voli da crta i piše i najsrećnija je dok stvara nove priče i likove. U stalnoj je potrazi za novim kreativnim izazovima, pa se, pored pisanja i ilustrovanja, bavi i razvojem video i društvenih igara.